Mennyit ér egy közvélemény-kutatás? Egész jók az eredmények...

Pénzcentrum
2008. november 2. 08:00

Egy legfrissebb, pénteki közvélemény-kutatás szerint Barak Obama, az amerikai demokrata párt elnökjelöltje hét ponttal, 50-43 arányban vezet republikánus riválisa, John McCain előtt.

Kérdéses persze, hogy az ilyen felmérések mennyire megbízhatóan jósolják előre valódi eredményeket.

Az Economist magazin összegyűjtötte a politikai közvélemény-kutatásokkal foglalkozó Gallup intézet 1952-es választások óta készített felmérésének eredményeit, és összevetette azt a valódi kimenetekkel.

Az eredmények azt sugallják, hogy akit a Gallup egy héttel a választások előtt győztesként hoz ki a felmérésből, az valóban megnyeri a választásokat, azonban jóval kisebb előnnyel, mint ahogy jósolta.

Egyetlen alkalommal, 1980-ban fordult elő, hogy a közvélemény-kutatási eredmény ellenére nem Jimmy Carter nyerte a választásokat, hanem ellenfele, Ronald Reagan. Ezt persze a Gallup azzal magyarázta, hogy a felmérés után, de még a választások előtt komoly televíziós kampányba kezdett Reagen, ami megváltoztatta a választói preferenciákat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Az ábrán kék oszlop jelöli a Gallup, legalább a választások előtt egy héttel készült közvélemény-kutatásának eredményeit, illetve a nyertesként kihozott jelölt előnyét, százalékban. A sárga oszlop pedig a tényleges eredményeket, vagyis azt, hogy hány százalékkal "vert rá" az elnök az ellenfelére.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?