15 °C Budapest

Mennyit ér egy közvélemény-kutatás? Egész jók az eredmények...

Pénzcentrum
2008. november 2. 08:00

Egy legfrissebb, pénteki közvélemény-kutatás szerint Barak Obama, az amerikai demokrata párt elnökjelöltje hét ponttal, 50-43 arányban vezet republikánus riválisa, John McCain előtt.

Kérdéses persze, hogy az ilyen felmérések mennyire megbízhatóan jósolják előre valódi eredményeket.

Az Economist magazin összegyűjtötte a politikai közvélemény-kutatásokkal foglalkozó Gallup intézet 1952-es választások óta készített felmérésének eredményeit, és összevetette azt a valódi kimenetekkel.

Az eredmények azt sugallják, hogy akit a Gallup egy héttel a választások előtt győztesként hoz ki a felmérésből, az valóban megnyeri a választásokat, azonban jóval kisebb előnnyel, mint ahogy jósolta.

Egyetlen alkalommal, 1980-ban fordult elő, hogy a közvélemény-kutatási eredmény ellenére nem Jimmy Carter nyerte a választásokat, hanem ellenfele, Ronald Reagan. Ezt persze a Gallup azzal magyarázta, hogy a felmérés után, de még a választások előtt komoly televíziós kampányba kezdett Reagen, ami megváltoztatta a választói preferenciákat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Az ábrán kék oszlop jelöli a Gallup, legalább a választások előtt egy héttel készült közvélemény-kutatásának eredményeit, illetve a nyertesként kihozott jelölt előnyét, százalékban. A sárga oszlop pedig a tényleges eredményeket, vagyis azt, hogy hány százalékkal "vert rá" az elnök az ellenfelére.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm