Hogyan nevezhetnek el vonatot rólad? - Új üzlet a vasútnál

Pénzcentrum
2008. augusztus 15. 09:45

Szlovákiában új üzletbe fogott a vasúttársaság. Évi kétszázezer euró bevételt remélnek abból, hogy bárki névadó szponzora lehet a személyszállító vonatoknak. Az ötlet nem új, hazánkban azonban jelenleg csak a GYSEV folytat hasonló gyakorlatot - írja a Népszabadság.

Bejött a Szlovák Vasúti Társaság (ZSS) új kezdeményezése, amely szerint a szlovákiai székhelyű cégek névadói lehetnek a belföldi vonatjáratoknak, ami a vasutasok szerint komoly reklámértékkel bír. Az érdeklődés akkora, hogy a társaság már most is mondhat nemet a kérőknek.

A Szlovákiában újszerű kezdeményezés a magyar vasútnál kipróbált lehetőség: a MÁV legalábbis már egy évtizeddel ezelőtt keresett és talált bőkezű keresztapát vonatainak. Az első fecske a Westel InterCity volt. Az azóta megszűnt Westel Rádiótelefon Kft. a kilencvenes években márkaneve vasúti menetrendbe kerüléséért cserébe fedélzeti telefonokkal szerelte fel a MÁV Debrecenbe közlekedő IC-járatát. De üzleti alapon kapta a nevét a főváros és Miskolc között közlekedő TVK-IC is.

Más kérdés, hogy az állami vasútnál a kezdeti sikerek ellenére nem vált bevett gyakorlattá a vonatok nevének értékesítése. Szerelvényei többnyire az úti céljukhoz kötődő neveket kapnak a keresztségben, de neveznek el vonatokat ismert történelmi személyekről, a kultúra meghatározó alakjairól is. Üzleti alapon elkeresztelt járat jelenleg nincs a MÁV menetrendjében.
A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. ellenben nem zárkózik el vonatai nevének áruba bocsátásától. Az osztrák-magyar vasúttársaság Sopron és Budapest között közlekedő két IC-járata - az Uniqua és a Kékfrankos - is szponzora után kapta a nevét egy menetrendi évre.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?