28 °C Budapest

Kevesebb az itthoni szoftverkalóz

Pénzcentrum
2008. május 16. 09:00

Kelet-közép európai régiós összehasonlításban hazánk jó helyen áll a szoftverkalózkodást tekintve. A legnagyobb arányú hamis szoftverhasználatot Örményország "produkálta", ahol az illegális szoftverek aránya 93 százalékos, míg hazánkban ez mindössze 42 százalék - írja a Világgazdaság.

A Business Software Alliance megbízásából készített, 108 országra kiterjedő felmérés szerint nálunk csak Csehország tudott alacsonyabb illegális szoftverarányt felmutatni tavaly, a többi kelet-közép-európai országban mindenütt magasabb volt, a térségi "vezető" Szlovéniában közel 50 százalékos a jogsértő szoftverek aránya.

Jelentősebb csökkenést csak azok a országok tudtak produkálni, ahol kiugróan magas ez az arány, így például Oroszországban a 2006-os 80 %-ról tavaly 73 %-ra csökkent. Világviszonylatban a programok 38 százaléka illegális, ugyanakkor a legfejlettebb országokban, ahol jóval magasabb az egy főre jutó számítógépek aránya, törvénytisztelőbbnek bizonyult a lakosság. Az USA-ban például csak minden ötödik szoftver illegális.

A világon használt PC-k közül minden másodikon található legalább egy jogsértő program, ez közel 48 milliárd dolláros bevételkiesést jelent a gyártók és forgalmazók számára, ami közel 8 milliárddal magasabb mint 2006-ban volt. A kárösszeg reálértéken számított növekedése azonban elmarad a szoftverpiac 15 százalékos bővülésétől.

A fejlett országok sikeresek voltak a szoftverkalózkodás visszaszorításában, ami leginkább a hatékony felderítésnek, a szigorú büntetéseknek, a liberalizációnak és egyéb kormányzati lépéseknek köszönhető - állítja a BSA közép-kelet-európai igazgatója.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Jóval nagyobb lemaradást mutatnak a visszaszorításban azonban a nagy fejlődő országok, például Kína, ahol 82 százalékon stagnál az illegális szoftverhasználat, ami ilyen nagy és gyorsan bővülő ország esetében óriási kárt okoz az ágazatnak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?