Tiszta víz és környezeti ártalmak: hol a határ?

Pénzcentrum
2008. április 16. 15:00

Világszerte nő a palackozott vizek fogyasztása, a környezetvédők aggódnak a természeti hatások miatt. Egyes amerikai éttermek már levették az étlapról a palackozott vizeket és a csapvíz mellett kampányolnak, de akik a váltás mellett döntenek, azoknak számolni kell a vásárlók szennyező anyagoktól való félelmeivel is. A víztisztítás a könnyebb megoldás, de a műanyagpalackok elhelyezése globális probléma, az óceánok nem tudnak mindent elnyelni.

A csapvízzel szemben az Egyesült Államokban országszerte hatóságilag szabályozott minőségi és tisztasági követelményeket támasztanak, de a szennyező anyagok szintjét városonként eltérően is meghatározhatják. A Forbes felmérése megtalálta az Egyesült Államok legtisztább csapvizű városát az iowa-i Des Moines-t.


A lista elkészítésekor a következő szempontokat vették figyelembe: a fogyasztói bizalom, a város vizének tisztasága statisztikai adatok alapján, zavarosság, bakteriális anyag- és savtartalom, fertőtlenítés. A hiányos adatokat szolgáltató városokat kizárták a vizsgálatból.

A lakóhely megválasztásakor is nagyon fontos a víz minőségének az ismerete, vannak olyan amerikai államok, ahol tanácsadó cégek tájékoztatják az érdeklődőket a helyi egészségügyi és környezetvédelmi tudnivalókról.


Kattints a képre! (Forrás: Plakátkiállítás)
A nagy folyóval rendelkező városokban rosszabb lehet a víz minősége, mert a folyó összegyűjti a vízgyűjtő-terület szennyező anyagát. Már kaphatóak olyan készülékek, amit a háztartásunkban is használhatunk a csapvíz további tisztítására, különösen ajánlott a terhes anyáknak, a kisgyerekeknek és az öregeknek, ezzel is segíthetjük az egészségük megőrzését.


Úszó szemétkontinensek! Kattints a képre! (Forrás: www.123.hu)
Évente dollármilliókat költenek a vizek tisztítására és itt nem csak a szennyezésekre, hanem a kidobott palackokra is kell gondolni. A műanyagok újra-feldolgozási aránya nagyon alacsony, jelentős mennyiségű szennyező anyag kerül a vizeinkbe. Tengervédelmi szervezetek becslése szerint óránként 675 tonna szemét kerül a tengerekbe és az óceánokba, ennek a fele műanyag. A Csendes-óceánon óriási kiterjedésű szemétszőnyeg úszik, a széláramlatok folyamatosan forgatják a szemétszigetet.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem