Tiszta víz és környezeti ártalmak: hol a határ?

Pénzcentrum
2008. április 16. 15:00

Világszerte nő a palackozott vizek fogyasztása, a környezetvédők aggódnak a természeti hatások miatt. Egyes amerikai éttermek már levették az étlapról a palackozott vizeket és a csapvíz mellett kampányolnak, de akik a váltás mellett döntenek, azoknak számolni kell a vásárlók szennyező anyagoktól való félelmeivel is. A víztisztítás a könnyebb megoldás, de a műanyagpalackok elhelyezése globális probléma, az óceánok nem tudnak mindent elnyelni.

A csapvízzel szemben az Egyesült Államokban országszerte hatóságilag szabályozott minőségi és tisztasági követelményeket támasztanak, de a szennyező anyagok szintjét városonként eltérően is meghatározhatják. A Forbes felmérése megtalálta az Egyesült Államok legtisztább csapvizű városát az iowa-i Des Moines-t.


A lista elkészítésekor a következő szempontokat vették figyelembe: a fogyasztói bizalom, a város vizének tisztasága statisztikai adatok alapján, zavarosság, bakteriális anyag- és savtartalom, fertőtlenítés. A hiányos adatokat szolgáltató városokat kizárták a vizsgálatból.

A lakóhely megválasztásakor is nagyon fontos a víz minőségének az ismerete, vannak olyan amerikai államok, ahol tanácsadó cégek tájékoztatják az érdeklődőket a helyi egészségügyi és környezetvédelmi tudnivalókról.


Kattints a képre! (Forrás: Plakátkiállítás)
A nagy folyóval rendelkező városokban rosszabb lehet a víz minősége, mert a folyó összegyűjti a vízgyűjtő-terület szennyező anyagát. Már kaphatóak olyan készülékek, amit a háztartásunkban is használhatunk a csapvíz további tisztítására, különösen ajánlott a terhes anyáknak, a kisgyerekeknek és az öregeknek, ezzel is segíthetjük az egészségük megőrzését.


Úszó szemétkontinensek! Kattints a képre! (Forrás: www.123.hu)
Évente dollármilliókat költenek a vizek tisztítására és itt nem csak a szennyezésekre, hanem a kidobott palackokra is kell gondolni. A műanyagok újra-feldolgozási aránya nagyon alacsony, jelentős mennyiségű szennyező anyag kerül a vizeinkbe. Tengervédelmi szervezetek becslése szerint óránként 675 tonna szemét kerül a tengerekbe és az óceánokba, ennek a fele műanyag. A Csendes-óceánon óriási kiterjedésű szemétszőnyeg úszik, a széláramlatok folyamatosan forgatják a szemétszigetet.

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?