14 °C Budapest

20 milliárd hálapénzre - Kik keresnek a legtöbbet?

Pénzcentrum
2008. március 28. 08:45

A magyarok 13 milliárd forintot költöttek januárban vényköteles gyógyszerekre, recept nélküliekre és táplálék-kiegészítőkre pedig 14,8 milliárdot, derül ki a Szonda Ipsos jelentéséből. A felmérést február elején készítették, 1500 magyar felnőtt megkérdezésével.

Novemberben, decemberben és januárban fogorvosra 3,7 milliárdot, vizitdíjra 1,8, magánorvosra 1,1, hálapénzre pedig 1,6 milliárdot fizettek ki. A felmért időszakban - három hónap - az emberek összesen 44 milliárd forintot költöttek az egészségükre.

Januárban a magyar felnőttek csaknem fele, 45 százalékuk váltott ki receptköteles gyógyszert, 37 százalékuk vásárolt vény nélküli készítményt és 28 százalék táplálék-kiegészítőt. A lakosság ez utóbbi két kategóriában - "öngyógyító szerekre" - fejenként 1189 forintot költött, ez az összeg 20 százalékkal haladta meg a vényre felírt, támogatott gyógyszerek után kifizetett önrész nagyságát.

A lakosság több mint a fele, 53 százaléka 3 hónap alatt legalább egyszer elment háziorvosához, negyede volt szakrendelésen is, és 4 százaléka kórházi ellátást kapott. Magánorvosnál az emberek 3 százaléka járt.

A közvélemény-kutató vizsgálata szerint egy magyar felnőtt havonta átlagosan 194 forintot fizet ki hálapénzre - ennek alapján egy évben összesen 19,6 milliárd forint hálapénzt adnak oda. A Szonda Ipsos elemzése szerint a valós összeg valószínűleg nagyobb ennél, mivel a megkérdezettek nem szívesen válaszoltak erre a kérdésre, és feltehetően kevesebb pénzt is vallottak be a ténylegesnél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legmagasabb státuszúak sokkal többet költenek magán-egészségügyi ellátásra és hálapénzre, viszont az ő gyógyszerkiadásaik elmaradnak a többi csoport költségei mögött. Januárban például erre fejenként 592 Ft-ot költöttek, míg a teljes felnőtt lakosság átlagosan 979 Ft-ot. A budapestiek is sokkal többet fizettek egészségügyi termékekért és a különböző ellátásokért, kiadásaik 40 százalékkal haladják meg az országos átlagot. A férfiak és nők egészségkosara is különbözik: a sport kategória kivételével a nők többet költenek a férfiaknál.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem