14 °C Budapest

Azé a föld akié a támogatás

Pénzcentrum
2008. február 25. 08:15

Egy hónapja folyik a Fideszen belül szakmai vita arról, hogy az ellenzéki párt pontosan miért kéri az Alkotmánybíróság állásfoglalását a mezőgazdasági támogatási jogosultságról. Közben, a Ptk. módosítására is készülnek, hogy egyértelműen a termőföld tulajdonosa lehessen a támogatás jogosultja, amelyről a bérlő javára lemondhat -írja a Népszabadság.

A Fidesz már hetekkel ezelőtt bejelentette: azt követeli a kormánytól, vonja vissza azt az agrárminiszteri rendeletet, amely 2009-től bevezetendő új farmtámogatási rendszer alapjául szolgáló, úgynevezett történelmi bázisjogosultságról rendelkezik. Font Sándor, a párt agrárpolitikusa, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke szerint, a jogszabály a termőföld bérlőinek örök időre támogatási jogosultságot biztosít, s ezzel sérül a földtulajdonos joga, csökken a támogatástól elválasztott termőföld értéke. Egy hónapja a politikus bejelentette azt is, hogy a párt az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordul. De most Ptk. módosítását is kezdeményezik a bérleti szerződésekre vonatkozó szabályok változtatásában.

A Fidesz szerint így a föld tulajdonosainak nincs joguk a földalapú támogatáshoz, viszont a bérlőnek a jog megszerzését követően nem kötelessége termelni az adott földterületen. Font tud olyan esetekről, amikor bérlő - aki megszerezte a támogatási jogosultságot - távozott, visszamondta a szerződést. Ha ezek után a tulajdonos maga kívánja földjét művelni, akkor ehhez azonnal már nem kaphat földalapú támogatást. A Fidesz úgy véli, ez a rendelet sérti a tulajdon és a verseny szabadságát, ezért szándékoznak az Alkotmánybírósághoz fordulni.

Magyarországon mintegy ötmillió hektárnyi mezőgazdasági terület közel kétmillió tulajdonosát és használóját érinti a Fidesz által felvetett támogatási ügy. Ám a földjoghoz értők szerint, ha a Ptk.-t a Fidesz elképzelése szerint módosítanák, akkor félmillió hektár állami föld esetében a támogatási jogosultságot kvázi államosítanák. A kérdésben szakmai és politikai csatározás várható, hiszen az EU nem a föld tulajdonosát, de nem is a használóját (bérlőjét), hanem a mezőgazdasági üzemet részesíti támogatásban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem