17 °C Budapest

Mennyit fizetsz a sörért? Drasztikus drágulás várható...

Pénzcentrum
2008. január 30. 09:00

A tavalyi 5-15 százalékos áremelkedés után, várhatóan idén is többet fizetünk majd a sörér üvegjéért. A Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke, Sivó Imre az ismételten növekvő árakat a jelentős alapanyag-drágulással indokolta.

A drágulás tehát valószínű, arról azonban még nem lehet pontosat tudni, hogy mikortól és mennyivel kell majd többet fizetnie a magyar sörfogyasztóknak. A gyártóknak ugyanis már a tavalyi évben is a legfontosabb alapanyagot adó maláta 40-86 százalékos és a keserűségért felelős komló 25-40 százalékos drágulásával kellett szembenézniük.

Az árak drasztikus emelkedése várhatóan az idei évben sem áll majd meg, Németországban ugyanis, az uniós pihentetési politikának köszönhetően visszaesett a termelés, amely akár 400 százalékos áremelkedést is eredményezhet az idei évben. Az alapanyagok mellett az energiaárak és a csomagolásköltségek is emelkedtek az elmúlt hónapokban.

A Borsodi Sörgyárnak saját malátagyára van, így könnyebben időzítheti az alapanyag-beszerzést és előnyösebb megállapodásokat köthet a termelőkkel. Stefánovics Ildikó, a Borsodi Sörgyár vállalati kapcsolatok igazgatója a Világgazdaság kérdésére elmondta, hogy a gyár mindig is törekedett arra, hogy magyar termelőktől szerezze a sörgyártáshoz szükséges alapanyagokat.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem