Ajándékok fillérekért: most kell rohanni a boltokba...

Pénzcentrum
2007. december 18. 10:13

Nincs mese, az amerikai kiskereskedőknek engednie kell, és behódolni az akciókra vadászó vevőknek a karácsony előtt hajrában, ha azt akarják, hogy a forgalom az elvárt szinten alakuljon. November negyedik csütörtöke, vagyis Hálaadás után kezdődik ugyanis a boltok igazi szezonja, amikor a forgalom egész évben nem látott mértéket ér el.

A forgalom miatt szinte mindenhol tornyosulnak a raktárakban elhelyezett áruk, nem engedheti meg senki magának, hogy hiány legyen valami divatos termékből. De ugyanilyen csábító ereje van az akciós áraknak is, hihetetlen tömegeket képes vonzani, különösen az ünnepek előtti időszakban.

Az elszánt, leértékelésekre vadászó vevők a karácsony előtti utolsó heteket különösen kritikussá teszik az eladók számára, és nem hagynak túl sok lehetőséget az akciók nélküli értékesítésre. A készeteket ugyanis el kell adni, ami nem megy csak akciós áron.

Idén a luxuscikkektől kezdve a kisboltokig mindenki 15-20 százalékkal nagyobb engedményeket fog adni, vagy már ad is, mint tavaly. Ilyenkor a 99-re végződő árak is nagyon népszerűek, mivel olyan érzést kelt az emberben, hogy olcsó a termék.

Ráadásul 35 millió vevő még el sem kezdte a bevásárlást, pedig már csak egy hét van karácsonyig. Így felértékelődik az éjjel-nappal történő nyitva tartás is, mivel már a korábbi években is az volt a tapasztalat, hogy ilyenkor élénkül meg a leginkább a forgalom. Számos nagy áruházlánc a hét elejétől éjjel-nappal nyitva tart, egészen karácsony napján hat óráig.

Bár azért nem csak itthon van probléma a vásárlásokkal, az amerikaiak is panaszkodnak arra, hogy a forgalom nem a korábbi éveknek megfelelő módon nő. Sokan ugyanis tartanak a magas élelmiszer- és benzináraktól, valamint a lakás- és hitelpiaci visszaesés hatásaitól is, és inkább visszafogják a fogyasztásukat.

Így nem meglepő, ha idén többen keresik a leértékelt termékeket: a megkérdezettek 53 százaléka nyilatkozta a MasterCard kérdésére, hogy a nagyobb akciókra számít, a tavalyi 38 százalékkal szemben. Arra a kérdésre pedig, hogy többet vagy kevesebbet fognak költeni az idén, 33 százalék válaszolta azt, hogy több pénzt ver el, miközben ez az arány tavaly 42 százalék volt.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?