2 °C Budapest

Az internetezők többet és körültekintőbben költenek karácsonyi ajándékra

Pénzcentrum
2007. december 18. 09:03

A legtudatosabb, és legtöbbet költő vásárlók a webáruházakban költenek, bár arányuk még mindig alacsony. Kozmetikum, könyv és ruha - ezek a slágercikkek idén az internetező ajándékvásárlók körében - ez derült ki a termék-, ár-, és bolt-összehasonlításokat kínáló Kirakat.hu kutatásából, melyben megvizsgálták karácsonyi vásárlási szokásainkat a teljes lakosságra, és azon belül az internetezőkre nézve.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Kirakat.hu megbízásából a Szonda-Ipsos azt vizsgálta, milyenek a magyar internetezők karácsonyi vásárlási szokásai, és azok mennyiben különböznek a nem-internetezők idei ajándékozási terveitől. A kutatás kiterjedt annak vizsgálatára is, hogy az internetkapcsolattal rendelkezők, az internetről tájékozódók és a webáruházban vásárlók körében milyen eltérések mutatkoznak az átlaglakossághoz és egymáshoz képest.

Tipikus internetező Karácsonya: 7 embernek kozmetikum vagy könyv ajándékba - több mint 30 ezerért
Az internetezőkről kapott eredmények többek között azt mutatják, hogy az átlagosnál jóval több embert terveznek megajándékozni, erre harmincezer forintnál nagyobb összeget szánnak, és hogy valamennyi árukategória vásárlása terén nagyobb arányban képviseltetik magukat az átlagosnál. Mindhárom vizsgált célcsoporttal kapcsolatban megfigyelhető számos tendencia, mely - sok egyéb tényező mellett - arra is utal, hogy jobb anyagi körülmények között élnek.


Jobb anyagi körülményekre enged következtetni, hogy a piac kivételével valamennyi vásárlási helyszínt az átlagosnál jóval nagyobb arányban keresik fel, valamint az is, hogy harmincezer forintnál többet fordítanak a karácsonyi ajándékokra. A tavalyi kiadások mértéke, mely lényegesen magasabb volt az internet-használók, mint a nem használók körében, szintén erre enged következtetni.

Jellegzetes különbség a nem internetező fogyasztókhoz képest, hogy a különböző ajándékozni kívánt termékek között az internethasználók esetében az átlagosnál nagyobb arányt képviselnek azok, akik kozmetikumot [is] ajándékoznának karácsonyra. Ezenkívül a ruházati cikkek és könyvek vásárlása is inkább jellemző rájuk, de alapvetően elmondható, hogy ők majdnem minden vizsgált fogyasztási cikk esetében terveznek vásárlást, szemben az internetet nem használókkal. Kivételt esetükben a gyermekjátékok és a cipők képeznek.Az internetezők heti rendszerességgel kutatnak vásárlási információk után

Az internet-használókat tovább lehet differenciálni annak alapján, hogy vásárlásaikat megelőzően az interneten tájékozódnak-e. Míg az internet használóinak a fele [52%] szokott valamely formában tájékozódni a karácsonyi vásárlás előtt, addig az internetet nem használóknak csak a negyedére [25%] jellemző ugyanez. Az internetről nem tájékozódóknak a 27%-a szokott más forrásból informálódni vásárlás előtt. Körükben a személyes tapasztalat az elsődleges.

Az információfogyasztásról elmondható még, hogy az internetről [is] tájékozódók fele [49%] legalább heti rendszerességgel keres információkat a kívánt termékről vagy szolgáltatásról. Összességében a releváns válaszadók 72%-ára jellemző, hogy legalább havonta tájékozódik az őt érdeklő termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatosan. A heti rendszerességű informálódás az interneten információt kereső internet-használóknak a felére [51%] jellemző.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Webáruházban vásárlók költik a legtöbbet

Az internetezők között további csoportokat alkotnak azok, akik vásároltak az elmúlt egy évben webáruházban, illetve azok, akik nem. Ezen csoportok eredményei között nem láthatunk statisztikailag szignifikáns különbséget a legtöbb esetben. Mindössze a cipőket illetően mondhatjuk el azt, hogy a webáruházban vásárlók jóval nagyobb aránya tervez ilyet vásárolni, mint a webáruházban nem vásárlóké.

Míg a webáruházat kipróbálóknak a kétharmada [67%] szokott informálódni a karácsonyi vásárlás előtt, addig a másik szegmensnek csak a fele [50%] írható le ugyanezzel a jellemzővel. A webáruházban történő vásárlást már kipróbálóknak a 82%-a, míg a webshopban még nem vásárlóknak csak a 63%-a szokott interneten információt gyűjteni vásárlás előtt. Azt lehet tapasztalni, hogy az utóbbiak számára a többi információforrás némiképp fontosabb, mint a webáruházban vásárlóknak.

A két szegmens eredményei között nincs statisztikailag számottevő különbség a tavalyi költés tekintetében. Azonban megállapíthatjuk, hogy a webáruházban vásárlók kisebb része számolt csak be alacsonyabb, legfeljebb 30 ezer Ft-os költésről, mint a webáruházban nem vásárlóké.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59