4 °C Budapest

A magyarok kedvence Németország lett: hazánk csak a hatodik...

Pénzcentrum
2007. december 13. 14:23

Hosszú évek után már nem Ausztria, hanem Németország a magyarok által leginkább kedvelt ország, Magyarország pedig a hatodik helyen áll a rokonszenvlistán - többek között ezt mutatta ki a Medián október közepén készült felmérése.

Tavaly ősz óta szinte minden országról romlott a magyar lakosság véleménye, a vizsgált országok körén belül ugyanakkor a korábbi kutatások során kirajzolódott csoportok összetétele lényegében nem változott, legfeljebb átrendeződött. A kedveltség alapján felállított lista első öt helyén Nyugat-Európa országai állnak - Magyarország csak ezek után következik.

A vélemények általános romlását jellemzi, hogy Németország úgy került az országok kedveltségi rangsorának élére, hogy tavaly szeptemberben, a jelenlegitől alig különböző értékeléssel még csak a negyedik helyen állt. Eközben Ausztria, amely a korábbi évek kutatásai során rendre a legkedvezőbb értékelést kapta, ennél erősebben visszaesett, és a képzeletbeli dobogó legalsó fokára került. A nyugati szomszédunk iránti rokonszenv csökkenése valószínűleg főleg a Rába mentén fekvő osztrák bőrgyár vízszennyezésével magyarázható: a megkérdezettek döntő többsége (93 százalék) hallott az incidensről, és többségük azt állította hogy emiatt romlott is az Ausztriáról alkotott véleménye. Az, hogy az OMV előzetes bejelentés nélkül megpróbálta felvásárolni a MOL részvényeit, ennél valamivel kisebb nyomot hagyott a közvéleményben: bár az emberek 80 százaléka erről az esetről is hallott, bő háromnegyedüknek emiatt nem változott a véleménye.

Az utóbbi bő egy év alatt érezhetően romlott a megkérdezettek Magyarországgal kapcsolatos véleménye is. Hazánk a legkedvezőbben megítélt nyugati országok mögé szorult, szerény vigasz, hogy még így is megelőzi a régió más országait. Magyarország megítélése elsősorban a pártpreferenciával és a lakóhellyel függ össze: a kormánypártok szavazóinak véleménye lényegesen jobb az átlagosnál. A fővárosi lakosok ugyanakkor - a többi országhoz hasonlóan - Magyarországról is az átlagosnál kedvezőtlenebb véleményt fogalmaztak meg.

A hazánknál valamivel kevésbé kedvelt országok értékelése is még az "inkább kedvező" tartományban mozog. Ezt a csoportot három környékbeli ország (Horvátország, Csehország és Lengyelország), valamint az Egyesült Államok alkotják. Az utóbbi 2003 előtt még a legkedvezőbben megítélt országok közé tartozott, de népszerűsége az iraki háború megindítását követően jelentősen visszaesett.

Szlovákia megítélésében történtek a legnagyobb változások az elmúlt év során. Az északi szomszédunkkal szembeni ellenszenv 2006 szeptemberében, közvetlenül Malina Hedvig megtámadása után volt a legerősebb. 2007. áprilisra ehhez képest lényegesen javult, ám azóta ismét romlott a lakosság vélekedése. Az újabb visszaesésben minden bizonnyal komoly szerepet játszott a Benes-dekrétumot megerősítő szlovák parlamenti határozat elfogadása, illetve az, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök egyik nyilatkozatában élesen bírálta a magyar köztársasági elnököt. Az utóbbi ügyről a megkérdezettek több mint háromnegyede hallott, és 45 százalékuk állítása szerint emiatt romlott is az országról alkotott véleménye. Szlovákia megítélése a legalacsonyabb és legmagasabb iskolai végzettségűek, valamint a vidéki városban élők körében rosszabb az átlagosnál. (A pártpreferencia hatása kevésbé egyértelmű, bár a Jobbik és a MIÉP szavazói az átlagnál jóval rosszabb véleményt mondtak az országról, a mintában azonban olyan kevesen voltak, hogy ez lehet csak a véletlen műve is.) A kedveltségi lista alsó végére került Magyarország másik két szomszédja, Románia és Szerbia, valamint Izrael és Kína is.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58