A csökkenő utasszám európai tendencia

Pénzcentrum
2007. november 23. 13:24

2007. január 1-je és szeptember 30-a között 34,9 millió vonaljegyet értékesített a Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság, ebből 18,7 millió volt a hagyományos vonaljegy. Az eladott havi, illetve 30 napos bérletek száma - a teljes árú mellett a tanuló és nyugdíjas bérleteket is beleértve - idén szeptember végéig 4,7 millió.

Az eladott, egyszeri felszállásra jogosító, hagyományos vonaljegyek száma a 2003-as, hozzávetőleg 35,5 millió eladott darabhoz képest 2006-ra 27,2 millióra csökkent. A havi és a 30 napos bérletek (a tanuló és nyugdíjas bérleteket is beleértve) eladási darabszáma 2003-ban körülbelül 7,3 millió volt, ami folyamatos csökkenés mellett 2006-ra 6,4 millióra esett vissza. Az eladott vonaljegyek számának hozzávetőleg 23,4 %-os csökkenését 12,3 %-os csökkenés kísérte a bérletek tekintetében.

Az elmúlt 5 évben évente átlagosan 3%-kal csökkent a BKV fizető utasainak a száma. A főváros lakosainak száma is jelentősen csökkent az utóbbi években, mára nem éri el az 1,7 millió főt (KSH adat), nem meglepő tehát, hogy a BKV Zrt. járműveit igénybe vevő utasok száma is csökkenő tendenciát mutat.

A hagyományos vonaljegy ára jelenleg 230 forint, egy felnőtt havi bérlet 7350 forintba kerül. Bécsben például ezek az összegek 430 és 12.600 forint körüliek, azaz 87, illetve 71%-kal többért vehetik igénybe osztrák szomszédaink a közösségi közlekedést.

Az utasszám, illetve ezzel szoros összefüggésben a jegy-, illetve bérletvásárlás csökkenése tény, Európa számos nagyvárosában tendencia. Ugyanakkor a szolgáltatások minőségének javítása, az utasok valós igényeihez, utazási szokásaihoz, az utazás mértékéhez jobban alkalmazkodó tarifafajták, illetve módszerek alkalmazása valós igényként merül fel. Éppen ezért társaságunk igyekszik számos új javaslattal hozzájárulni ahhoz, hogy az új alternatívákkal (hétköznap érvényes családi napijegy, 30 napos bérlet általánossá tétele), illetve egyszerűbb vásárlási lehetőségekkel (kártyával történő fizetés, SMS-ben történő jegyvásárlás) megfeleljen a megváltozott igényeknek és a közösségi közlekedés európai kívánalmainak.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16