13 °C Budapest

Minden hetedik forintunk Horvátországban kötött ki

Pénzcentrum
2007. november 22. 13:24

Az idei év első kilenc hónapja során összesen 30,9 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, 4 százalékkal többen, mint tavaly ugyanilyenkor. Mi eközben 13,3 millió alkalommal utaztunk külhönba, ami szintén 4 százalékos gyarapodást jelent.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jönnek a külföldiek

Az egy napos beutazások száma az előző év azonos időszakához képest 8 százalékkal emelkedett, miközben a több napra látogatók számában ugyanekkora mértékű csökkenés volt tapasztalható. 2006 azonos időszakához képest 14-15 százalékkal többen érkeztek Lengyelországból és Csehországból, miközben a legnagyobb visszaesést Ukrajna esetében regisztrálták.

Kattints a képre a nagyításhoz!

A külföldiek által itthon eltöltött idő is emelkedett, összesen 78,2 millió napra. Az egy napra érkezők közel fele átutazás céljából érkezett, 23 százalék pedig vásárlási céllal. Turisztikai céllal legtöbben Ausztriából és Szlovákiából érkeztek. Az egy hétnél hosszabb ideig hazánkba látogatók túlnyomó része, 82 százaléka turisztikai céllal érkezett, köztük 12 százalékot tett ki az üzleti céllal utazók száma.

A leglátogatottabb régió továbbra is Budapest (39%) és Nyugat-Dunántúl (22%). A külföldről idelátogatók az év első kilenc hónapjában összesen 715 milliárd forintot költöttek el itthon. Az egy napra érkezők élelmiszerre és egyéb árucikkekre költötték kiadásaik több mint felét, míg több napos látogatások alkalmával a kiadások 46 százalékát fordították szállásra és étkezésre.

Mennek a magyarok

2007 első kilenc hónapjában a magyarok összesen 13,3 millió alkalommal utaztak külföldre, ez az előző évhez képest 4 százalékos emelkedést jelent, de mi is az egy napos látogatásaink számát emeltük meg (10 százalékkal).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egy napos utazások csaknem felét vásárlási céllal tettük meg, ez az arány a több napos utazások esetében mindössze 3 százalék. Az egynapos utazások között 32 százalékot tettek ki a turisztikai célúak, míg a többnapos utazások között 85 százalékot képviselt ez a cél. Külön kiemelendő, hogy az egynapos kiutazásokon belül jelentős részt (17 százalékot) képviselt a munkavállalási célú kiutazás, s a többnaposak esetében is hasonlóan magas az arány, 11 százalékot értek el.

Összesen 55,4 millió napot töltöttünk el külföldön, amelynek 85 százalékát tették ki a többnapos látogatások, az átlagos látogatási idő 9,8 nap volt. A harmadik negyedévben legtöbben Ausztriát, Szlovákiát és Horvátországot jelölték meg célországként, ez utóbbi helyen költöttük el a legtöbb pénzt, a harmadik negyedévben csaknem minden hetedik forintot.

Összesen egyébként a kiutazók a januári-szeptemberi időszakban 444 milliárd forintot költöttek el külföldön, a kiadások nagy része, 87 százaléka többnapos utazások alkalmával zajlott le.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?