Minden hetedik forintunk Horvátországban kötött ki

Pénzcentrum
2007. november 22. 13:24

Az idei év első kilenc hónapja során összesen 30,9 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, 4 százalékkal többen, mint tavaly ugyanilyenkor. Mi eközben 13,3 millió alkalommal utaztunk külhönba, ami szintén 4 százalékos gyarapodást jelent.

Jönnek a külföldiek

Az egy napos beutazások száma az előző év azonos időszakához képest 8 százalékkal emelkedett, miközben a több napra látogatók számában ugyanekkora mértékű csökkenés volt tapasztalható. 2006 azonos időszakához képest 14-15 százalékkal többen érkeztek Lengyelországból és Csehországból, miközben a legnagyobb visszaesést Ukrajna esetében regisztrálták.

Kattints a képre a nagyításhoz!

A külföldiek által itthon eltöltött idő is emelkedett, összesen 78,2 millió napra. Az egy napra érkezők közel fele átutazás céljából érkezett, 23 százalék pedig vásárlási céllal. Turisztikai céllal legtöbben Ausztriából és Szlovákiából érkeztek. Az egy hétnél hosszabb ideig hazánkba látogatók túlnyomó része, 82 százaléka turisztikai céllal érkezett, köztük 12 százalékot tett ki az üzleti céllal utazók száma.

A leglátogatottabb régió továbbra is Budapest (39%) és Nyugat-Dunántúl (22%). A külföldről idelátogatók az év első kilenc hónapjában összesen 715 milliárd forintot költöttek el itthon. Az egy napra érkezők élelmiszerre és egyéb árucikkekre költötték kiadásaik több mint felét, míg több napos látogatások alkalmával a kiadások 46 százalékát fordították szállásra és étkezésre.

Mennek a magyarok

2007 első kilenc hónapjában a magyarok összesen 13,3 millió alkalommal utaztak külföldre, ez az előző évhez képest 4 százalékos emelkedést jelent, de mi is az egy napos látogatásaink számát emeltük meg (10 százalékkal).

Az egy napos utazások csaknem felét vásárlási céllal tettük meg, ez az arány a több napos utazások esetében mindössze 3 százalék. Az egynapos utazások között 32 százalékot tettek ki a turisztikai célúak, míg a többnapos utazások között 85 százalékot képviselt ez a cél. Külön kiemelendő, hogy az egynapos kiutazásokon belül jelentős részt (17 százalékot) képviselt a munkavállalási célú kiutazás, s a többnaposak esetében is hasonlóan magas az arány, 11 százalékot értek el.

Összesen 55,4 millió napot töltöttünk el külföldön, amelynek 85 százalékát tették ki a többnapos látogatások, az átlagos látogatási idő 9,8 nap volt. A harmadik negyedévben legtöbben Ausztriát, Szlovákiát és Horvátországot jelölték meg célországként, ez utóbbi helyen költöttük el a legtöbb pénzt, a harmadik negyedévben csaknem minden hetedik forintot.

Összesen egyébként a kiutazók a januári-szeptemberi időszakban 444 milliárd forintot költöttek el külföldön, a kiadások nagy része, 87 százaléka többnapos utazások alkalmával zajlott le.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 22:37