1 °C Budapest

Mumust játszik az APEH: mitől félünk leginkább?

Pénzcentrum
2007. október 30. 11:00

Az egyik tengerentúli non-profit szervezet által megkérdezett vállalkozások szerint a munkavállalók és az ügyfelek a gyermekkori félelmeik középpontjában álló figurák helyett újabb szereplőket találtak. A 158 megkérdezett válaszai alapján a szervezet rangsorolta vélt félelmeiket, lássuk hogyan!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A munkaadók szerint alkalmazottaik leginkább a nálunk is igencsak aktuális egészségbiztosítási átalakítás jelentette többletköltségektől félnek: a vállalkozások vezetőinek 31 százaléka vélte úgy, hogy munkavállalóik rettegnek attól, hogy valamilyen oknál fogva nem tudják majd fizetni a korházi tartózkodás díját és a gyógyszereket.

Az alkalmazottak rémálmainak második leggyakoribb szereplője a vállalkozások szerint a nyugdíj-előtakarékosság hiánya, ugyanis a munkavállalók a vállalati csődöktől tartanak, illetve attól, hogy az általuk befizetett pénz nem biztosítja majd számukra az aktív évek alatt megszokott életszínvonalat. A probléma, az egészbiztosítási rendszer átalakulásához hasonlóan hazánkban is igen aktuális, az első két pillér ugyanis láthatóan nem nyújt majd kellő fedezetet arra, hogy a nyugdíjba vonulás után is fenntarthassuk a korábban megszokott életszínvonalat.

Harmadik helyen, a vállalkozások szerint kissé meglepő módon a kinti adóhatóság áll. A munkavállalók főként a jogszabályokkal kapcsolatos ismeretek hiánya miatt tartanak a kinti APEH-től, de biztosan sokan vannak, akik a fekete- illetve szürkemunkából befolyt jövedelmüket féltik a hatóságtól. Mindesetre beszédes, hogy a vállalkozások is ilyen rangos helyre sorolják munkavállalók félelmeinek szereplői között az adóhatóságot. Ez ugyanis arra enged következtetni, hogy a munkáltatók szerint is van félnivalója alkalmazottainak.

Bár a tengerentúlon általános jelenség, hogy a lakosság hitelkártyás adósságból finanszírozza mindennapi kiadásit, a hitelválság kapcsán szigorodó hitelfelvételi kondíciók mellett sem ez a hitelkártyás adósság nemfizetése tartja rettegésben a munkavállalókat. A vállalkozások csupán 10 százaléka vélte úgy, hogy alkalmazottai elsődleges attól félnek, hogy nem tudják majd fizetni adósságaikat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20