11 °C Budapest

Milyen lesz a Volán buszok nélkül? - Olcsó...

Pénzcentrum
2007. október 18. 09:00

Benyújtották a kedvezményrendszer átalakításának számláját a Volán-társaságok: 5,5 milliárd forint megtérítését várják a költségvetéstől. A cégek növekvő veszteségeik miatt már buszaikat is elzálogosítják - írja a Népszabadság.

Június óta egyezkednek a Volánok a nekik járó költségtérítések kifizetéséről. A költségvetésből autóbuszos társaságoknak erre a célra az idén csaknem 50 milliárd forint jut. A cégek számításai szerint azonban a csaknem hatezer idei menetrendszűkítő intézkedés, a veszteséges vasúti mellékvonalakon a közszolgáltatások májusi átvétele és az év végéig várható 8,8 százalékos utasszámcsökkenés mellett ennél legalább 5,5 milliárd forinttal többre lenne szükség. Jövőre pedig újabb 8,3 milliárd forint plusz költségtérítés kellene

A társaságok teljes eladósodásához vezető folyamatot azonban lelassíthatná, ha az idei megtakarításaiból a MÁV-ot 60 milliárd forinttal megsegítő kormány a vasút feladatait tavaly 14, az idén várhatóan 21 mellékvonalon átvállaló autóbuszos cégeknek legalább az utasoknak adott kedvezményeket megtérítené. Már csak azért is, mert a volános számítások szerint a költségvetés éppen az utazási kedvezmények rendszerének átalakításán 18-20 milliárd forintot spórolt meg a MÁV-GYSEV-Volán hármasnál.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?