7 °C Budapest

Vihar előtti csend - erőt gyűjt az elpusztathatatlan hálózat

Pénzcentrum
2007. október 17. 10:51

A trójaival fertőzött, távolról irányítható számítógépekből álló Storm hálózat ismeretlen irányítói valószínűleg bérbe adják a hálózat részeit az internetes bűnözőknek, állítja egy infóbiztonsági szakértő - adja hírül az Index.hu.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Idén több százmillió internetezőt csalogattak fertőzött weboldalakra online üdvözlőlapokban terjesztett álhírek segítségével, és a manipulált szájtok trójaival fertőzték meg számítógépeket. A Storm névre keresztelt trójai - amely egy gyilkos európai vihar rémhíréről kapta nevét - valószínűleg elég sok számítógép irányítását átvette. Ezek a zombigépek távolról utasíthatók spamek küldésére, vagy túlterheléses támadásokra használhatók.

Bruce Schneier infóbiztonsági szakértő szerint a Storm olyan szervezett, mint egy hangyaboly, minden egységnek meghatározott feladata van. A fertőzött gépek kis része terjeszti tovább a trójait, még kisebb rész felel a többi gép irányításáért. A többség arra vár, hogy feladatot kapjon, és emiatt a Storm-hálózat nagyon ellenálló, hiszen ha valamelyik fontos részét felszámolják, a várakozó gépek átvehetik a feladataikat. Mivel a hálózat az év eleje óta növekszik, méretéről nincsenek pontos adatok.

Átalakul

A legújabb Storm variánsok negyven bájtos kulccsal titkosítják adatforgalmukat, és csak azok az egységek tudnak kommunikálni egymással, amelyek ugyanazt a kulcsot használják. Joe Stewart, a SecureWorks szakértője ebből arra következtet, hogy a Storm ismeretlen irányítói értékesíteni akarják a hálózat szolgáltatásait. A titkosító kulcsok segítségével a Storm kisebb hálózatokká darabolható, és ezeket a részeket bérbe adhatják a spammelőknek. Szerencsére a Storm titkosított forgalmát a rendszergazdák könnyen megkülönböztetik a legális adatforgalomtól, így észrevehetik a hálózatukon megbúvó fertőzött gépeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Elég furcsa, de a Storm szuperhálózata eddig nem csinált szinte semmit. Növekedett, tovább fertőzte a Windows operációs rendszert futtató számítógépeket, és megtámadta azokat a szájtokat, amelyek megtámadták. Hamarosan jobban megismerhetjük erejét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06