3 °C Budapest

Vihar előtti csend - erőt gyűjt az elpusztathatatlan hálózat

Pénzcentrum
2007. október 17. 10:51

A trójaival fertőzött, távolról irányítható számítógépekből álló Storm hálózat ismeretlen irányítói valószínűleg bérbe adják a hálózat részeit az internetes bűnözőknek, állítja egy infóbiztonsági szakértő - adja hírül az Index.hu.

Idén több százmillió internetezőt csalogattak fertőzött weboldalakra online üdvözlőlapokban terjesztett álhírek segítségével, és a manipulált szájtok trójaival fertőzték meg számítógépeket. A Storm névre keresztelt trójai - amely egy gyilkos európai vihar rémhíréről kapta nevét - valószínűleg elég sok számítógép irányítását átvette. Ezek a zombigépek távolról utasíthatók spamek küldésére, vagy túlterheléses támadásokra használhatók.

Bruce Schneier infóbiztonsági szakértő szerint a Storm olyan szervezett, mint egy hangyaboly, minden egységnek meghatározott feladata van. A fertőzött gépek kis része terjeszti tovább a trójait, még kisebb rész felel a többi gép irányításáért. A többség arra vár, hogy feladatot kapjon, és emiatt a Storm-hálózat nagyon ellenálló, hiszen ha valamelyik fontos részét felszámolják, a várakozó gépek átvehetik a feladataikat. Mivel a hálózat az év eleje óta növekszik, méretéről nincsenek pontos adatok.

Átalakul

A legújabb Storm variánsok negyven bájtos kulccsal titkosítják adatforgalmukat, és csak azok az egységek tudnak kommunikálni egymással, amelyek ugyanazt a kulcsot használják. Joe Stewart, a SecureWorks szakértője ebből arra következtet, hogy a Storm ismeretlen irányítói értékesíteni akarják a hálózat szolgáltatásait. A titkosító kulcsok segítségével a Storm kisebb hálózatokká darabolható, és ezeket a részeket bérbe adhatják a spammelőknek. Szerencsére a Storm titkosított forgalmát a rendszergazdák könnyen megkülönböztetik a legális adatforgalomtól, így észrevehetik a hálózatukon megbúvó fertőzött gépeket.

Elég furcsa, de a Storm szuperhálózata eddig nem csinált szinte semmit. Növekedett, tovább fertőzte a Windows operációs rendszert futtató számítógépeket, és megtámadta azokat a szájtokat, amelyek megtámadták. Hamarosan jobban megismerhetjük erejét.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?