Csökkent a bizalom: leginkább az áremelésektől félünk

Pénzcentrum
2007. október 11. 15:52

A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös komplex Fogyasztói Bizalom Indexe az idei harmadik negyedévben 10 százalékpontnyit csökkent. A háztartások jövő évi anyagi helyzetére és az ország elkövetkező egy éves pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozások indexértéke romlott. Kevesebben számítanak a munkanélküliek arányának növekedésére és jelentősen többen valószínűsítik az árak emelkedését az előző negyedévhez képest.


A GfK Hungária és a Corvinus Egyetem által közösen mért komplex Fogyasztói Bizalom Index (FBI) 2007 szeptemberében több mint 10 pontot esett az előző negyedévhez és 147,4 pontot ért el.


 


A legnagyobb mértékben - 5 százalékponttal - a háztartások jövő évi pénzügyi helyzetükre vonatkozó várakozásai estek vissza és 4 százalékponttal romlott az ország elkövetkező 12 hónapban várható gazdasági helyzetének a megítélése. Az ország hosszú távú - következő öt éves - gazdasági helyzetének és a háztartások jelen pénzügyi helyzetének megítélése stagnál az előző negyedévhez képest. Pozitív irányú elmozdulást mutatott ugyanakkor a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság, ám a komplex FBI ezen eleme is csupán csekély 3 százalékponttal növekedett.


A Vásárlási Hajlandóság Index (VHI) az előző negyedévhez képest csak kismértékű - 142,3-ról 136,8-ra - csökkenést mutatott. A Fogyasztói Várakozások Indexe (FVI) ennél nagyobb arányban romlott: a 2007. második negyedévben mért 173,1-ről most 156,9 pontra mérséklődött.


A munkanélküliségre vonatkozó várakozások 2007 júniusához viszonyítva pozitívabban alakulnak ebben a negyedévben: 8 százalékkal csökkent azok aránya, akik a munkanélküliség növekedésére számítanak.


Tízből kevéssel több mint négy ember számít az elkövetkező 12 hónap során emelkedő hitelkamatokra 2007 szeptemberében, míg tavaly decemberben ez az arány az 50 százalékot is meghaladta.


Jelentősen - 14 százalékponttal- nőtt azok aránya 2007 júniusához képest, akik növekvő árakra számítanak: ez a csoport most 92 százalékos arányt képvisel, megközelítve a 2006 júniusában mért 95 százalékos csúcsot. A megkérdezettek átlagosan 11,7 százalékos inflációval számolnak, az előző negyedévi 8,9 százalékhoz képest.


Az előző negyedévhez képest szeptemberben sem változott számottevően azok aránya, akik egy nagyobb vásárláshoz hitelt vennének fel (7 százalék). A valamely beszerzéshez megtakarításaikat felhasználni tervezők aránya 16 százalékot ér el - így itt sem figyelhető meg elmozdulás az előző negyedévhez képest. Az emberek több mint a fele (53 százalék) nyilatkozott úgy, hogy hitelt soha nem venne fel, ez az arány 7 százalékpontos növekedést jelez az előző negyedévhez képest.


2007 júniusához képest csekély (3 százalékpontos) növekedés eredményeképpen 61 százalékot ér el azok aránya, akik alkalmasnak találják az időt tartós fogyasztási cikkek vásárlására.


A lakáspiac folyamatos változásának megfelelően ingadozik azok aránya, akik úgy gondolják, hogy jelenleg lakást eladni, illetve vásárolni kedvezőbb. 2007 szeptemberében a lakáseladást alkalmasnak ítélők irányába billent a mérleg: fél év alatt 20-ról 24 százalékra nőtt a lakást eladni kívánók aránya, míg a kedvező feltételek miatt 48-ról 41 százalékra csökkent azon válaszadók hányada, akik szerint a jelen feltételek a vásárlásnak kedveznek.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?