12 °C Budapest

Járműcsere helyett tájékoztatási rendszer - új frontokon újít a BKV

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 09:45

Új, korszerű utastájékoztatási és járműdiagnosztikai rendszer bevezetését tervezi a BKV: a beruházás körülbelül 8 milliárd forintot emésztene fel, melynek megvalósításához a közlekedési vállalat uniós pályázatok útján szeretne forrást szerezni - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jelenlegi tervek szerint a 2 év múlva bevezetésre kerülő rendszert újabb két év után az úgynevezett e-ticketing, vagyis a chip-kártyás jegyrendszer követné, mellyel lehetővé válik, hogy a BKV személyre szabott ajánlatot tegyen utasai számára, azok közlekedési szokásainak megfelelően. Vagyis  minden tömegközlekedést használó ügyfél valóban annyit fizet majd, amennyit utazik.

Az elektronikus jegyek a tömegközlekedést üzemeltető BKV számára is hasznos információt nyújthatnának a járatok kihasználtságáról, a forgalom nagyságáról és az utazási szokásokról. Az e-ticketing egy Nyugat-Európában már hatékonyan működő rendszer, amelyet azonban sehol sem kötnek össze olyan módon utastájékoztatási modullal, ahogy azt a BKV tervezi.

A szolgáltatást igénylő utasok SMS-ben tájékozódhatnak majd a járatok pontos érkezéséről és a forgalmi helyzetről. Persze a forradalmian új, utas-barát tájékoztatáshoz hasonló hatást érhetne el a vállalat a gépjárműpark felújításával, erre azonban jelenleg nincsenek meg a szükséges források.

Az idei évben még használt járművek vásárlására se futja, a 10 milliárdos keret ugyanis még az állomány foltozgatására sem elég. Az állomány folyamatos megújításához ennek legalább hatszorosára lenne szükség. Ez azonban még csak a járművek cseréjére lenne elég: a megállók, szervizparkok és villamospályák felújítására nem jutna.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?