3 °C Budapest

Hol válts pénzt a nyaralásra? - Valutaváltó körkép

Pénzcentrum
2007. augusztus 16. 12:00

Egyre több hazánkfia lepi el a külföldi nyaralóhelyeket. Sokan azonban a bankkártyájuk mellett némi készpénz is magukkal visznek az útra, amelyet rendszerint még itthon váltanak, vagy bankfiókban, vagy valamelyik sarki valutaváltónál. Éppen ez utóbbi lehetőség miatt, szétnéztünk a főváros kedvelt pontjain, valamint az ország néhány "szegletében" és feltérképeztük hol mennyiért válthatunk eurót, dollárt, illetve kunát. A dolog érdekessége, hogy a főszezon vége felé sokan a visszaváltáson gondolkodnak, és ők bizony jól jártak az elmúlt hetek forintgyengülésének köszönhetően. Szinte nem veszítettek semmit a valutaváltáson, sőt talán még egyesek keresettek is rajta.

Fővárosi szemlénk során egy külső kerületet, egy pályaudvart, egy bevásárlóközpontot és néhány forgalmas, a külföldiek által kedvelt helyet kerestünk fel. Vidéki körképünkbe két nagyváros, egy "fürdőparadicsom", egy határátkelőhely és egy "keleti kapu" került. Mindenhol a népszerű valuták eladási és vételi árfolyama felöl érdeklődtünk. A mintákat mindenhol ugyanazon a napon vettük. Miután végeztünk a gyűjtéssel a következő táblázatot kaptuk.

Piros színnel bejelöltük azokat a lehetőségeket, ahol számunkra a legkedvezőbb árfolyamot kínálják (legdrágábban tudunk eladni, illetve a legolcsóbban tudunk vásárolni). Eurót legolcsóbban Békéscsabán szerezhetünk be míg legdrágábban Miskolcon juthatunk hozzá. Legjobb áron a Deák téren tudnk megszabadulni a felesleges valutánktól.

Míg a dollár vásárláshoz Letenye a legalkalmasabb hely igaz itt vennék meg legolcsóbban dollárunkat a vizsgált pénzváltók közül.

A horvát kunát Budapesten veszik a legolcsóbban, míg a legmagasabb árat Hajdúszoboszlón és Debrecenben kínálják érte, Letenyén kell a legkevesebbet fizetni, ha vásárolni akarunk.

A következő táblázatban azt vizsgálhatjuk meg, hogy hol mennyi az eladási és a vételi ár közötti különbség (marzs), azaz mennyit lehet keresni különböző valuták átváltásán.

Láthatjuk, hogy a legnagyobb különbség a két árfolyam között a kuna esetében van. Itt átlagosan 10 százalék a marzs ez elsősorban a szezonnak köszönhető.

A dollár esetében a legnagyobb különbséggel a vidéki pénzváltóknál találkozhatunk. Míg a legkisebb marzzsal a IV. kerületi Tescoban dolgoznak. Euró esetében az átlagos 3százalékos marzstól csak néhányan tértek el kis mértékben, azonban szembetűnő, hogy Miskolcon és a Deák téren mennyire eltérő árazást alkalmaznak.

Természetesen a fenti árfolyamok csak egy adott napra vonatkoztak (2007 08 16.) és ezek akár napon belül is eltérhetnek ugyanannál a valutaváltónál. Az árakból kedvezményeket is adnak a valutaváltók, amennyiben valaki nagyobb összeget kíván átváltani. Azt, hogy mi a nagyobb összeg valutaváltónként eltérő, azonban már 300 ezer forinttól kedvezményekre számíthatunk.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?