16 °C Budapest

Hol válts pénzt a nyaralásra? - Valutaváltó körkép

Pénzcentrum
2007. augusztus 16. 12:00

Egyre több hazánkfia lepi el a külföldi nyaralóhelyeket. Sokan azonban a bankkártyájuk mellett némi készpénz is magukkal visznek az útra, amelyet rendszerint még itthon váltanak, vagy bankfiókban, vagy valamelyik sarki valutaváltónál. Éppen ez utóbbi lehetőség miatt, szétnéztünk a főváros kedvelt pontjain, valamint az ország néhány "szegletében" és feltérképeztük hol mennyiért válthatunk eurót, dollárt, illetve kunát. A dolog érdekessége, hogy a főszezon vége felé sokan a visszaváltáson gondolkodnak, és ők bizony jól jártak az elmúlt hetek forintgyengülésének köszönhetően. Szinte nem veszítettek semmit a valutaváltáson, sőt talán még egyesek keresettek is rajta.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Fővárosi szemlénk során egy külső kerületet, egy pályaudvart, egy bevásárlóközpontot és néhány forgalmas, a külföldiek által kedvelt helyet kerestünk fel. Vidéki körképünkbe két nagyváros, egy "fürdőparadicsom", egy határátkelőhely és egy "keleti kapu" került. Mindenhol a népszerű valuták eladási és vételi árfolyama felöl érdeklődtünk. A mintákat mindenhol ugyanazon a napon vettük. Miután végeztünk a gyűjtéssel a következő táblázatot kaptuk.

Piros színnel bejelöltük azokat a lehetőségeket, ahol számunkra a legkedvezőbb árfolyamot kínálják (legdrágábban tudunk eladni, illetve a legolcsóbban tudunk vásárolni). Eurót legolcsóbban Békéscsabán szerezhetünk be míg legdrágábban Miskolcon juthatunk hozzá. Legjobb áron a Deák téren tudnk megszabadulni a felesleges valutánktól.

Míg a dollár vásárláshoz Letenye a legalkalmasabb hely igaz itt vennék meg legolcsóbban dollárunkat a vizsgált pénzváltók közül.

A horvát kunát Budapesten veszik a legolcsóbban, míg a legmagasabb árat Hajdúszoboszlón és Debrecenben kínálják érte, Letenyén kell a legkevesebbet fizetni, ha vásárolni akarunk.

A következő táblázatban azt vizsgálhatjuk meg, hogy hol mennyi az eladási és a vételi ár közötti különbség (marzs), azaz mennyit lehet keresni különböző valuták átváltásán.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Láthatjuk, hogy a legnagyobb különbség a két árfolyam között a kuna esetében van. Itt átlagosan 10 százalék a marzs ez elsősorban a szezonnak köszönhető.

A dollár esetében a legnagyobb különbséggel a vidéki pénzváltóknál találkozhatunk. Míg a legkisebb marzzsal a IV. kerületi Tescoban dolgoznak. Euró esetében az átlagos 3százalékos marzstól csak néhányan tértek el kis mértékben, azonban szembetűnő, hogy Miskolcon és a Deák téren mennyire eltérő árazást alkalmaznak.

Természetesen a fenti árfolyamok csak egy adott napra vonatkoztak (2007 08 16.) és ezek akár napon belül is eltérhetnek ugyanannál a valutaváltónál. Az árakból kedvezményeket is adnak a valutaváltók, amennyiben valaki nagyobb összeget kíván átváltani. Azt, hogy mi a nagyobb összeg valutaváltónként eltérő, azonban már 300 ezer forinttól kedvezményekre számíthatunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20