24 °C Budapest

Még nem fapados a MÁV, de az lesz!

Pénzcentrum
2007. július 16. 10:00

Megtakarítási tervet készít a MÁV. A társaság három év alatt negyvenmilliárd forinttal tenné olcsóbbá a vasúti személyszállítást. Programjával elérné, hogy a 2010-re kialakuló "fapados vasút" már a költségvetési támogatásból és a jegyárbevételből megélne - írja a Népszabadság.

Előreláthatólag kénytelen lesz terven felül támogatni 2008-ban a MÁV működését a költségvetés. A költségvetéstől kapott pénzéből leghamarabb 2010-ben jöhet majd ki a társaság.

A MÁV három évre szóló megtakarítási terve heteken belül a gazdasági tárcához kerülhet. A programnak eddig csupán a keretei készültek el, a részletekre előreláthatólag augusztus végéig várni kell. Azt azonban már most lehet tudni: a MÁV abból indult ki, hogy 2008-ban az ideivel megegyező, 98 milliárd forintos költségvetési támogatást kap. Ebből tízmilliárdot a vasúti infrastruktúra fenntartása, üzemeltetése, 88 milliárd forintot a személyszállítás emésztene fel.

A program készítői szerint az elvárt megtakarítás eléréséhez azon kellene változtatni, hogy a gazdasági tárca által jóváhagyott vasúti menetrend végrehajtásának költsége mintegy 25-30 százalékkal haladja meg a költségvetéstől erre a célra kapott keretösszeget. A program három éve alatt viszont ez a hiány fokozatosan mérsékelhető lenne. A többletfinanszírozási igény jövőre már csak 30 milliárd, 2009-ben 15 milliárd forint lenne. A MÁV Start üzemi eredménye a tervek szerint 2010-re elérhetné a nullszaldót.

Mindennek előfeltétele lenne egy a MÁV és leányvállalata közti hároméves megállapodás. E szerint az anyavállalat üzleti tervén belül minden megrendelt szolgáltatást kifizetne a MÁV Startnak. Azaz a személyszállítás veszteségeit maga a MÁV számolná el a költségvetéssel. Ezért cserébe viszont a MÁV Startnak javítania kellene hatékonyságán, meg kellene nyirbálnia költségeit, és növelnie kellene bevételeit. A program készítői úgy számoltak: a MÁV egészére nézve 40 milliárd forintos megtakarításhoz a személyszállító cégnek három év alatt közvetlenül tízmilliárd forinttal kellene hozzájárulnia.

Márciusban a MÁV már jelezte: 2008-ban csak akkor nem termelne veszteséget a személyszállítás, ha hetven vasútvonalon szüneteltetnék a vonatforgalmat, a megmaradó vonalakon pedig 30 százalékkal visszavennének teljesítményeikből. Ezt az elképzelést akkor szinte mindenki vállalhatatlannak tartotta. Ettől függetlenül azonban 28 mellékvonalon jelenleg is vizsgálják a forgalomszüneteltetés lehetőségét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Megkérdőjelezi a spórolási szándékok megvalósíthatóságát az is, hogy a hároméves megtakarítási program szerint a MÁV Startnak 2010-re egyfajta "fapados" személyszállító céggé kell válnia. Ami a gyakorlatban költséges fejlesztéseket, hatékonyságjavító intézkedéseket jelentene, és a legkevésbé sem spórolást. A fapados színvonaltól ugyanis a MÁV Start szolgáltatásai - még a megtakarítási program készítői szerint is - igen messze vannak.

A személyszállítás bevételeinek növelésére ezzel szemben lényegében elegendőnek látszik a jegyellenőrzés szigorítása. A MÁV felmérései szerint legalábbis a bliccelők évente mintegy 10-15 milliárd forint jegyárbevételtől fosztják meg a személyszállító céget. Amiből a várakozások szerint a pályaudvari zárt peronrendszer bővítésével, a kalauzok munkájának szigorúbb ellenőrzésével három év alatt mintegy ötmilliárd forint bevétel megszerezhető lenne.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24