Precedens értékű ítélet kalózkodás ügyében!

Pénzcentrum
2007. július 13. 09:16

Precedens értékű, jogerős ítéletet hozott a Pécsi Városi Bíróság a napokban egy évek óta húzódó, szerzői jogokat sértő kalóz-ügyben - adta hírül az ASVA, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány. A bírói döntés értelmében a két elkövető hét hónap, illetve egy év hat hónap szabadságvesztésre és összesen több mint 2 millió forint pénzbírság megfizetésére ítéltetett. A jog 1992 óta ad lehetőséget arra, hogy a szerzői jogok megsértését akár szabadságvesztés kirovásával is sújtsa a bíróság.

Az 2004 nyara óta húzódó ügyben az egyik elkövetőt 85 rendbeli, a szerzői jogok üzletszerűen elkövetett megsértésének bűntettében és szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok védelmét biztosító műszaki intézkedés kijátszásának vétségében találta bűnösnek a pécsi bíróság, így őt halmazati büntetésként hét hónapi szabadságvesztésre, míg társát, aki 735 rendbeli, a szerzői jogok üzletszerűen elkövetett megsértésének bűntettében találtatott bűnösnek, 1 év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Mindkét esetben a szabadságvesztés végrehajtása próbaidőre felfüggesztett.

A bíróság a bűnjelként lefoglalt DVD- és CD-írókat, winchestereket, DVD és CD-lemezeket elkobozta, a bűnelkövetőket a bíróság továbbá több mint 2 millió forint bírság megfizetésére is kötelezi.

Az esetre a pécsi rendőrség egészen véletlenül, egy közúti ellenőrzés során bukkant, mikor is a járőrök az egyik elkövető személygépkocsijában nagy számú másolt CD-lemezre bukkantak. Az illetőről a nyomozás során kiderült, hogy a másolt kalóz termékeket a másik elkövetőtől vásárolta, majd azokat részint postai úton, részint az interneten értékesítette, a CD-ket 700, a DVD-ket 1500 forintos egységáron. A két elkövető együttesen több mint 12 millió forint vagyoni hátrányt okozott a másolt filmek és zenék jogtulajdonosainak.

Az elkövetők 27 és 32 éves, középiskolai végzettségű, jelenleg munkanélküli fiatalemberek, s mindketten büntetett előéletűek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm