23 °C Budapest

Precedens értékű ítélet kalózkodás ügyében!

Pénzcentrum
2007. július 13. 09:16

Precedens értékű, jogerős ítéletet hozott a Pécsi Városi Bíróság a napokban egy évek óta húzódó, szerzői jogokat sértő kalóz-ügyben - adta hírül az ASVA, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány. A bírói döntés értelmében a két elkövető hét hónap, illetve egy év hat hónap szabadságvesztésre és összesen több mint 2 millió forint pénzbírság megfizetésére ítéltetett. A jog 1992 óta ad lehetőséget arra, hogy a szerzői jogok megsértését akár szabadságvesztés kirovásával is sújtsa a bíróság.

Az 2004 nyara óta húzódó ügyben az egyik elkövetőt 85 rendbeli, a szerzői jogok üzletszerűen elkövetett megsértésének bűntettében és szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok védelmét biztosító műszaki intézkedés kijátszásának vétségében találta bűnösnek a pécsi bíróság, így őt halmazati büntetésként hét hónapi szabadságvesztésre, míg társát, aki 735 rendbeli, a szerzői jogok üzletszerűen elkövetett megsértésének bűntettében találtatott bűnösnek, 1 év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Mindkét esetben a szabadságvesztés végrehajtása próbaidőre felfüggesztett.

A bíróság a bűnjelként lefoglalt DVD- és CD-írókat, winchestereket, DVD és CD-lemezeket elkobozta, a bűnelkövetőket a bíróság továbbá több mint 2 millió forint bírság megfizetésére is kötelezi.

Az esetre a pécsi rendőrség egészen véletlenül, egy közúti ellenőrzés során bukkant, mikor is a járőrök az egyik elkövető személygépkocsijában nagy számú másolt CD-lemezre bukkantak. Az illetőről a nyomozás során kiderült, hogy a másolt kalóz termékeket a másik elkövetőtől vásárolta, majd azokat részint postai úton, részint az interneten értékesítette, a CD-ket 700, a DVD-ket 1500 forintos egységáron. A két elkövető együttesen több mint 12 millió forint vagyoni hátrányt okozott a másolt filmek és zenék jogtulajdonosainak.

Az elkövetők 27 és 32 éves, középiskolai végzettségű, jelenleg munkanélküli fiatalemberek, s mindketten büntetett előéletűek.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?