10 °C Budapest

Ma elkezdik fúrni a 4-es metrót, már javában tervezik az 5-öst

Pénzcentrum
2007. április 3. 08:40

33 év tervezés és előkészítés után ma ünnepélyesen üzembe helyezik az Etele téren a 4-es metró fúrópajzsát, miközben 386 millió forintért már javában folyik az 5-ös metró tervezése. A Magyar Hírlap beszámolója szerint mindez annak ellenére történik így, hogy továbbra sincs rendezve a 4-es metró finanszírozási helyzete.

A kormány a budapesti városvezetéssel együtt jelenleg is győzködi az EU döntéshozóit arról, hogy Brüsszel a 120 milliárdos támogatási ajánlatának dupláját fizesse a 485 milliárdot elnyelő 4-es metró kasszájába. Lényeges, hogy akárhány euró is érkezik majd az unió kohéziós alapjából, az csak az Etele tér - Keleti pályaudvar közötti szakaszra költhető, a Bosnyák térig tervezett meghosszabbításra nem, mivel arra még nincsenek meg az unió által megkövetelt engedélyek. Egyelőre nincs döntés arról sem, hogy miből tudják finanszírozni a 4-es metró 43 milliárd forintos, fővárosra eső költségtúllépését.

A főváros már tavaly októberben megbízta az 5-ös metró első ütemével kapcsolatos feladatokkal a Regionális Team Konzorciumot (RTK). A négy ütemben teljesítendő feladatra az RTK 386 millió forintot kap, 20%-át a kormánytól. A tervezési munkákat várhatóan novemberre fejezik be, 2008. márciusáig pedig el kell készülnie a tervezési, építési, járműbeszerzési és közbeszerzési dokumentációnak és a kohéziós alaphoz benyújtandó támogatási kérelemnek.

2005-ben arról szóltak a hírek, hogy az 5-ös metró (mely a Duna alatt kötné össze a Szentendrei és a Ráckevei HÉV vonalát) költsége járművek nélkül mintegy 400 milliárd forintba kerülne.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

2007.03.29 08:22
Három ok, amiért Brüsszelnek nem tetszik a négyes metró

2007.03.23 09:29
Drága, de a miénk: a főváros kitart a négyes metró mellett

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?