Nem úszhatod meg a külföldi bírságot - Vagy az útleveled, vagy a pénztárcád bánja

Pénzcentrum
2007. március 21. 09:00

A jövőben behajtható lenne Magyarországon az Európai Unió más tagállamaiban magyar állampolgár által elkövetett szabálysértés miatt kiszabott, 70 eurót meghaladó pénzbüntetés; részben ezt tartalmazza a kormány által elfogadott szabálysértési jogsegélyről szóló törvénytervezet - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A minisztérium azt várja az új szabályozástól, hogy erősödik a jogkövetési hajlandóság azzal, hogy a külföldön elkövetett kisebb súlyú jogsértések esetén sem lehet elkerülni idehaza a felelősségre vonást, illetve a magyar állam külföldön is képes érvényesíteni ilyen ügyekben joghatóságát. A tervezet célja, hogy az uniós szabályozásnak megfelelően a magyar jogban is megteremtődjön a szabálysértési ügyekben a nemzetközi együttműködéshez szükséges jogi háttér.

Amennyiben az Ausztriában elkövetett közlekedési szabálysértés tanúja magyar állampolgár, akkor az osztrák hatóság felkeresi a magyar Legfőbb Ügyészséget. A külföldi hatóság kérheti azt is, hogy a magyar fél hallgassa meg a tanút, de azt is, hogy ő hallgathassa meg telefonon keresztül, tolmács segítségével. A költségeket ezekben az esetekben a jogsegélyt teljesítő, vagyis a példában szereplő esetben a magyar fél állja. A törvénytervezet szerint az eljárási jogsegély kiterjedhet a tanú, a szakértő és az eljárás alá vont személy meghallgatására, de akár iratkézbesítésre és adatszolgáltatás kérésére is. A törvénytervezet szerint a 70 euró feletti pénzbírságokat lehet behajtani. A törvénytervezetről várhatóan még a tavaszi ülésszak alatt dönt az Országgyűlés

A legolcsóbb szabálysértés tételekkel a bolgároknál, észteknél, letteknél, litvánoknál és macedónoknál lehet számolni, ezekben az országokban a megengedettnél 20 km/órával gyorsabban hajtó autósokat 10-20 eurónyi bírsággal sújtják, a nyugat-európai utakon általában száz eurónál kezdődik a bírság. Tilos parkolásért az osztrákoknál 10 euró a legkisebb összeg, Luxemburgban, Norvégiában és Spanyolországban 75-90 euróig is terjedhet a számla. A kötelező fényvisszaverő mellény hiányáért az olaszoknál 33 euró, a spanyoloknál 90 euró a bírság. A külföldieket az útlevél visszatartásával ösztönzik azonnali fizetésre, ám ha a rendőr beéri későbbi törlesztéssel, fizessük be itthon a csekket, mert a számlát akkor is behajtják, ha évek múlva vonattal, repülővel utazik az országba az adós, akit útlevele alapján szűrnek ki a határőrök, akik akár a beutazást is megtagadhatják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06