18 °C Budapest

Nem úszhatod meg a külföldi bírságot - Vagy az útleveled, vagy a pénztárcád bánja

Pénzcentrum
2007. március 21. 09:00

A jövőben behajtható lenne Magyarországon az Európai Unió más tagállamaiban magyar állampolgár által elkövetett szabálysértés miatt kiszabott, 70 eurót meghaladó pénzbüntetés; részben ezt tartalmazza a kormány által elfogadott szabálysértési jogsegélyről szóló törvénytervezet - írja a Népszabadság.

A minisztérium azt várja az új szabályozástól, hogy erősödik a jogkövetési hajlandóság azzal, hogy a külföldön elkövetett kisebb súlyú jogsértések esetén sem lehet elkerülni idehaza a felelősségre vonást, illetve a magyar állam külföldön is képes érvényesíteni ilyen ügyekben joghatóságát. A tervezet célja, hogy az uniós szabályozásnak megfelelően a magyar jogban is megteremtődjön a szabálysértési ügyekben a nemzetközi együttműködéshez szükséges jogi háttér.

Amennyiben az Ausztriában elkövetett közlekedési szabálysértés tanúja magyar állampolgár, akkor az osztrák hatóság felkeresi a magyar Legfőbb Ügyészséget. A külföldi hatóság kérheti azt is, hogy a magyar fél hallgassa meg a tanút, de azt is, hogy ő hallgathassa meg telefonon keresztül, tolmács segítségével. A költségeket ezekben az esetekben a jogsegélyt teljesítő, vagyis a példában szereplő esetben a magyar fél állja. A törvénytervezet szerint az eljárási jogsegély kiterjedhet a tanú, a szakértő és az eljárás alá vont személy meghallgatására, de akár iratkézbesítésre és adatszolgáltatás kérésére is. A törvénytervezet szerint a 70 euró feletti pénzbírságokat lehet behajtani. A törvénytervezetről várhatóan még a tavaszi ülésszak alatt dönt az Országgyűlés

A legolcsóbb szabálysértés tételekkel a bolgároknál, észteknél, letteknél, litvánoknál és macedónoknál lehet számolni, ezekben az országokban a megengedettnél 20 km/órával gyorsabban hajtó autósokat 10-20 eurónyi bírsággal sújtják, a nyugat-európai utakon általában száz eurónál kezdődik a bírság. Tilos parkolásért az osztrákoknál 10 euró a legkisebb összeg, Luxemburgban, Norvégiában és Spanyolországban 75-90 euróig is terjedhet a számla. A kötelező fényvisszaverő mellény hiányáért az olaszoknál 33 euró, a spanyoloknál 90 euró a bírság. A külföldieket az útlevél visszatartásával ösztönzik azonnali fizetésre, ám ha a rendőr beéri későbbi törlesztéssel, fizessük be itthon a csekket, mert a számlát akkor is behajtják, ha évek múlva vonattal, repülővel utazik az országba az adós, akit útlevele alapján szűrnek ki a határőrök, akik akár a beutazást is megtagadhatják.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem