3 °C Budapest

Nem úszhatod meg a külföldi bírságot - Vagy az útleveled, vagy a pénztárcád bánja

Pénzcentrum
2007. március 21. 09:00

A jövőben behajtható lenne Magyarországon az Európai Unió más tagállamaiban magyar állampolgár által elkövetett szabálysértés miatt kiszabott, 70 eurót meghaladó pénzbüntetés; részben ezt tartalmazza a kormány által elfogadott szabálysértési jogsegélyről szóló törvénytervezet - írja a Népszabadság.

A minisztérium azt várja az új szabályozástól, hogy erősödik a jogkövetési hajlandóság azzal, hogy a külföldön elkövetett kisebb súlyú jogsértések esetén sem lehet elkerülni idehaza a felelősségre vonást, illetve a magyar állam külföldön is képes érvényesíteni ilyen ügyekben joghatóságát. A tervezet célja, hogy az uniós szabályozásnak megfelelően a magyar jogban is megteremtődjön a szabálysértési ügyekben a nemzetközi együttműködéshez szükséges jogi háttér.

Amennyiben az Ausztriában elkövetett közlekedési szabálysértés tanúja magyar állampolgár, akkor az osztrák hatóság felkeresi a magyar Legfőbb Ügyészséget. A külföldi hatóság kérheti azt is, hogy a magyar fél hallgassa meg a tanút, de azt is, hogy ő hallgathassa meg telefonon keresztül, tolmács segítségével. A költségeket ezekben az esetekben a jogsegélyt teljesítő, vagyis a példában szereplő esetben a magyar fél állja. A törvénytervezet szerint az eljárási jogsegély kiterjedhet a tanú, a szakértő és az eljárás alá vont személy meghallgatására, de akár iratkézbesítésre és adatszolgáltatás kérésére is. A törvénytervezet szerint a 70 euró feletti pénzbírságokat lehet behajtani. A törvénytervezetről várhatóan még a tavaszi ülésszak alatt dönt az Országgyűlés

A legolcsóbb szabálysértés tételekkel a bolgároknál, észteknél, letteknél, litvánoknál és macedónoknál lehet számolni, ezekben az országokban a megengedettnél 20 km/órával gyorsabban hajtó autósokat 10-20 eurónyi bírsággal sújtják, a nyugat-európai utakon általában száz eurónál kezdődik a bírság. Tilos parkolásért az osztrákoknál 10 euró a legkisebb összeg, Luxemburgban, Norvégiában és Spanyolországban 75-90 euróig is terjedhet a számla. A kötelező fényvisszaverő mellény hiányáért az olaszoknál 33 euró, a spanyoloknál 90 euró a bírság. A külföldieket az útlevél visszatartásával ösztönzik azonnali fizetésre, ám ha a rendőr beéri későbbi törlesztéssel, fizessük be itthon a csekket, mert a számlát akkor is behajtják, ha évek múlva vonattal, repülővel utazik az országba az adós, akit útlevele alapján szűrnek ki a határőrök, akik akár a beutazást is megtagadhatják.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 9. 12:30