4 °C Budapest

Felháborodás a Plusban, döbbenet a Corában: nézd meg, hova mész vásárolni!

Pénzcentrum
2006. november 13. 08:00

Nem viccel a Plus és a Cora! A Pénzcentrum.hu előző havi bevásárló körútja óta valamelyest mérséklődött árukosarunk havi drágulásának mértéke, mely ezúttal 0.6%-ot tett ki. Ennél persze sokkal érdekesebb, hogy a lassan karácsonyi díszletben úszó boltok közül melyikbe a legérdemesebb betérni. Tapasztalataink szerint a Plus még mindig nem elégelte meg az áremelést, így mostanra meglehetősen sajátos értelmezést nyer náluk a "kemény diszkont" fogalma, ahol elvileg a szűk választékot kellene egyesíteni a rendkívül alacsony árakkal. Előbbi tökéletesen sikerül, az árversenyben azonban lassacskán utolérik a különlegesen széles választékkal büszkélkedő Kaiser's-t. Ehhez csak gratulálni lehet, de ha vetünk egy pillantást az ártrendeket üzletenként bemutató grafikonra, láthatjuk, hogy ez a bravúr a Corának is mindjárt sikerül. (Persze utóbbi esetében egy hipermarketről és nem egy diszkontról van szó, de akkor is...) Lássuk hát a lényeget!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

A Pénzcentrum.hu árukosarának árváltozását az alábbi grafikon hivatott üzletenkénti bontásban bemutatni. A mosópor nélküli adatokat tartalmazó ábrán jól látható, hogy a Cora és a Plus nem vicceli el az áremelést, így a Tesco-nak egy minimális csökkentéssel is sikerült a korábbinál kedvezőbb helyezést kiharcolnia. Figyelemre méltó, hogy a Kaiser's és a Cora, valamint a Plus között kezd elmosódni a különbség, míg a legolcsóbb mezőnyben minimálisra olvadt a Metro előnye az Auchannal szemben.


A következő oldalra kattintva részletesebben is láthatjuk, mi változott és mennyivel, illetve mit hol éri meg beszerezni.

Mit hol érdemes megvenni?

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35