Betelt a piac - vidékre költöznek a bevásárlóközpontok...

Pénzcentrum
2006. november 20. 10:00

Miközben várhatóan az idén és a jövő évben is rekordmértékű lesz a bevásárlóközpontok területének bővülése Európában, a hazánkban jelenleg épülő 224 ezer négyzetméter elmarad az európai átlagtól, ami további leszakadást eredményezhet az 1000 főre jutó bevásárlóközpont-terület nagyságában - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A budapesti bevásárlóközpont-piac telítettsége miatt egyre jellemzőbb, hogy a beruházók a vidéki nagy- és középvárosok környékén próbálnak szerencsét, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a jövő évben a tervek szerint elkészülő 220 ezer négyzetméternyi bevásárlóközponti területből csupán 65 ezer négyzetmétert nyitnak meg a fővárosban az egykori ügetőpálya helyén felépülő Arena Plazában.

A fejlesztések vidékre dekoncentrálódása mellett megkezdődött a bérlői mix átalakítása is, így kaptak nagyobb területet a közönségvonzó üzletek (H&M, C&A, Electro World) az 1999-ben megnyílt Camponában, az MOM Parkban pedig luxusmárkáknak szeretnének helyet biztosítani.

A bevásárlóközpontok telítődése miatt reneszánszát éli a budapesti belváros, ahol az Andrássy úton nyílt Louis Vuitton köré várhatóan több luxusüzlet is felsorakozik, míg a Váci utca a közép- és felsőkategóriás üzletek paradicsomává válhat. Az Immobilia Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Zrt. felvásárolta a teljes Deák Ferenc utcában található összes üzletet, ahol is a 9 ezer négyzetméteren kialakítandó területen 9-11 bérlő osztozhat majd.

A rekordmennyiségű európai növekedésből a legnagyobb mértékben Oroszország veszi ki a részét, ahol a nagy milliós vásárok után már a 400-600 ezres települések is hangsúlyt kaphatnak. De szépen fejlődik ezen a területen a 2007. januárjában újonnan csatlakozó Románia és Bulgária is, amelyet főként eddig tetemes lemaradásuknak köszönhetnek (az első román bevásárlóközpont 1999-ben nyitotta meg kapuit Bukarestben).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?