21 °C Budapest

Betelt a piac - vidékre költöznek a bevásárlóközpontok...

Pénzcentrum
2006. november 20. 10:00

Miközben várhatóan az idén és a jövő évben is rekordmértékű lesz a bevásárlóközpontok területének bővülése Európában, a hazánkban jelenleg épülő 224 ezer négyzetméter elmarad az európai átlagtól, ami további leszakadást eredményezhet az 1000 főre jutó bevásárlóközpont-terület nagyságában - írja a Napi.

A budapesti bevásárlóközpont-piac telítettsége miatt egyre jellemzőbb, hogy a beruházók a vidéki nagy- és középvárosok környékén próbálnak szerencsét, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a jövő évben a tervek szerint elkészülő 220 ezer négyzetméternyi bevásárlóközponti területből csupán 65 ezer négyzetmétert nyitnak meg a fővárosban az egykori ügetőpálya helyén felépülő Arena Plazában.

A fejlesztések vidékre dekoncentrálódása mellett megkezdődött a bérlői mix átalakítása is, így kaptak nagyobb területet a közönségvonzó üzletek (H&M, C&A, Electro World) az 1999-ben megnyílt Camponában, az MOM Parkban pedig luxusmárkáknak szeretnének helyet biztosítani.

A bevásárlóközpontok telítődése miatt reneszánszát éli a budapesti belváros, ahol az Andrássy úton nyílt Louis Vuitton köré várhatóan több luxusüzlet is felsorakozik, míg a Váci utca a közép- és felsőkategóriás üzletek paradicsomává válhat. Az Immobilia Ingatlanfejlesztő és Hasznosító Zrt. felvásárolta a teljes Deák Ferenc utcában található összes üzletet, ahol is a 9 ezer négyzetméteren kialakítandó területen 9-11 bérlő osztozhat majd.

A rekordmennyiségű európai növekedésből a legnagyobb mértékben Oroszország veszi ki a részét, ahol a nagy milliós vásárok után már a 400-600 ezres települések is hangsúlyt kaphatnak. De szépen fejlődik ezen a területen a 2007. januárjában újonnan csatlakozó Románia és Bulgária is, amelyet főként eddig tetemes lemaradásuknak köszönhetnek (az első román bevásárlóközpont 1999-ben nyitotta meg kapuit Bukarestben).

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?