Bevásárlóközpontok ismét a többi ingatlanszektor előtt

Pénzcentrum
2006. november 17. 14:58

Ismét a bevásárlóközpontok piaca volt a legjobban teljesítő szektor Európa-szerte 2005-ben - olvasható a CB Richard Ellis/IPD "European Shopping Centre Digest" c. legfrissebb kutatásában, amelyet a CBRE Cannesban publikált a nemzetközi kereskedelmi ingatlanok vásárán, a MAPIC-on.

2005-ben a bevásárlóközpontok szektora az Investment Property Databank (Befektetési Ingatlan Adatbank - IPD) által vizsgált 13 európai ország közül hétben lekörözte a többi ingatlanszektort. További háromban a plázapiacot csupán más típusú kereskedelmi ingatlanok múlták felül az indexben.

Az egyértelmű kivételt a trendben az Egyesült Királyság és Dánia jelentette, ahol a bevásárlóközpontokat szinte minden más szektor maga mögé utasította. A legsikeresebb európai szereplők Írország és Franciaország plázái voltak, melyek 28,4, illetve 27,2 százalékos hozamot produkáltak. Az ír piac már három éve a legjobbak között található, 2003-ban és 2004-ben is dobogós lett, 24,1- és 18,1 százalékos hozammal.

A bevásárlóközpontból származó legalacsonyabb megtérüléseket 2005-ben Németország (4,1%) és Svájc (5,5%) produkálta. A hozam mindkét országban csak kevéssel volt az európai átlag alatt, az általánosan gyenge hozamokat az értéknövekedés hiánya eredményezte. Németország volt az egyetlen olyan ország, ahol a bevásárlóközpontoknál 1,1 százalékos értékcsökkenést volt tapasztalható 2005-ben. Ez azért jelentős, mert a német plázapiac hozama jelentősen felülmúlta az irodapiacét, amely 2005-ben -0,7 százalékot tett ki.

"Az európai bevásárlóközpontok továbbra is számos befektető célpontjául szolgálnak és az is világos, hogy a kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot. A befektetőket nem csak a jelenlegi, a szektor által generált magas hozamok vonzzák, hanem az is, hogy a fejlesztéseket számos országban szigorúan szabályozzák, így a kínálat a jövőben is igen korlátozott lesz." - kommentálta a jelentést egyik társszerzője, a CBRE Európa, Közel-kelet és Afrika kutatásokért felelős igazgatója, Nick Axford.

A kutatás Európa 13 országából 1.519 bevásárlóközpont befektetési eredményét egyesítette, amelyek összesített tőkeértéke 81,4 milliárd euró volt 2005 végén. Az összefoglaló, mely az IPD országonkénti összegyűjtött adatain alapul, a szektor befektetési teljesítményeinek egyedülálló tükre.

A kutatási eredmények szerint a hozamok Európa-szerte konvergálnak a nemzetközi befektetők által leginkább keresett nagy központok esetében. A bevásárlóközpontok méretének növekedésével a nettó nyereségre vetített hozam tartós csökkenése érzékelhető. 2005-ben a legnagyobb plázák (75 ezer négyzetméter felett) esetében az átlagos hozam 4,5 százalék, míg a legkisebbeké (2000 négyzetméterig) 7,4 százalék volt.

Jóllehet a méret növekedése a nettó nyereségre vetített hozam csökkenésével jár, az is nyilvánvaló, hogy a hozamok szórása csökken a méret növekedésével, ami azt jelenti, hogy a központok iránti nemzetközi verseny az árak konvergenciájával jár. Ennek megfelelően a legkisebb központok, amelyek iránt helyi befektetők érdeklődnek, a nettó nyereségre vetített hozam legnagyobb szórását mutatják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Ahogy a hozamok Európa-szerte konvergálnak, egyre több figyelmet kap a lehetséges bérleti díj növekedés, mintsem a lehetséges további hozamcsökkenés. Érdekes, hogy 2005-ben a bérleti díj növekedése összefüggött a 2004-es háztartási kiadások növekedésével. Ráadásul a brit piac elemzése azt mutatja, hogy ez a kapcsolat hosszabb távon is igaz." - nyilatkozta Andreas Arend, az IPD kutatásvezetője.

A CB Richard Ellis szerint a jövőben a befektetőknek még jobban meg kell válogatniuk, hogy mely a bevásárlóközpontokba fektetik a pénzüket.

"A bevásárlóközpontok eredményességének kulcsfontosságú mozgatórugója a munkanélküliség és a fogyasztói kiadások. A munkanélküliség az elmúlt két évben csökkent ugyan, de jelenleg úgy tűnik, hogy most Európa-szerte stabilizálódik. Hasonlóan, a fogyasztói kiadások általánosan egy kissé alacsonyabb ütemben nőnek. A befektetők ezért azokat a piacokat kell, hogy megcélozzák, ahol a piac törvényei továbbra is erős a hozamot generálnak." - tette hozzá Nick Axford.

 

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem