19 °C Budapest

Gyurcsány a jobboldalról

Pénzcentrum
2006. szeptember 13. 06:50

A miniszterelnök, legutóbbi blogbejegyzésében kifejti nézeteit a polgári létről és jobboldal megmozdulásáiról. Ne habozzunk, nézzük meg, hogy mit gondol a "radikális jobboldalról".

A blog első részében Gyurcsány Ferenc a polgári attitűdről fejti ki véleményét:

"Nem hiszem, hogy létezhet sikeres és hiteles polgári politizálás szélesebb értelemben polgári attitűd nélkül. Nem egyszerűen arról beszélek, hogy nem elég polgárnak lenni, hanem annak is kell látszani, hanem sokkal többről. Arról, hogy a polgárként való létezés nem felvett magatartási normákat, nem egyfajta külcsínt jelent, hanem autonómiát, önállóságot, függetlenséget."

Majd ezt követően kitér a jobboldal problémáira is:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Az, amit látok ma a jobboldalon, annak jelentős része nyomokban sem hasonlít az általam elképzelt, elfogadott polgári gondolkodásra, mentalitásra, attitűdre. A mai jobboldal nem elhanyagolható részére nem a szabad, független, önálló, jogait és kötelességeit megtartó, másokat tisztelő polgári erények jellemzőek. Amikor és ahol az a háttérben mégis felfedezhető, akkor és ott az alig látható, mert az egész jobboldalra árnyat vet a nemzeti radikalizmus és a szociális populizmus.

A következményeket látjuk a térségben. A nemzeti radikálisok nem a polgári erények megmutatásában vitézkednek. És e tekintetben nincsen különbség magyar, szlovák, lengyel vagy szerb nemzeti radikálisok között. A nemzeti radikálisok nem a szabadság, a függetlenség, a tisztelet, a teljesítmény politikájából építkeznek, hanem sértettségből. A nemzeti büszkeséget összekeverik a nemzeti felsőbbrendűséggel. A szociális populizmusnak semmi köze nincsen a befogadó társadalomhoz - a megkésettség, a lemaradás vitathatatlan történelmi tényét fordítják a lehető legleegyszerűsítőbb módon egyéni szociális sérelemmé és ígérnek gyors és közvetlen, ebből fakadóan irracionális megoldást válaszul. Nem veszélytelen a nemzeti radikalizmus és a szociális populizmus összekapcsolása, mert a kettőnek együtt már érdemi társadalmi támogatottsága tud lenni. Többségre azonban Magyarországon nem tud jutni. Rövid távon lehet építeni a szociális elégedetlenségre, de annál Magyarország világibb és modernebb ország, hogy erre sikeres stratégiát lehetne építeni. Ha hosszú évek vacakolása után úgy dönt a jobboldal, hogy a konzervativizmus, a kereszténydemokrácia a nemzeti liberalizmus útját elhagyva nem modern, mai politikai erővé formálja magát, hanem radikális akciópárttá válik, akkor, bár hízeleghet magának, hogy akár pár százezer embert is ki tud vinni az utcára, de ebből hosszú távon nincs kormányzó képesség. Láttunk már pártot, amely rendre ki tudott vinni 50-60 ezer embert az utcára és végül kiderült, hogy ennél nincs sokkal több szavazója. De ez nem a baloldal problémája."

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06