35 °C Budapest

Tűzkeresztben az APEH kommandó

Pénzcentrum
2006. szeptember 7. 10:00

A kormányzat nagydobra verte, hogy az adócsalások ellen fokozottabban kíván fellépni, ennek pedig megteremti szervezeti feltételeit, a jelek szerint a szervezetek egymással vannak elfoglalva. Rivalizálás folyik ugyanis az állam két nagy pénzbeszedője, a Pénzügyminisztérium irányítása alá tartozó két szervezet, az APEH és a VPOP között.

A kormányzat nagydobra verte, hogy az adócsalások ellen fokozottabban kíván fellépni, ennek pedig megteremti szervezeti feltételeit, a jelek szerint a szervezetek egymással vannak elfoglalva. Rivalizálás folyik ugyanis az állam két nagy pénzbeszedője, a Pénzügyminisztérium irányítása alá tartozó két szervezet, az APEH és a VPOP között - írja a Világgzadaság.

A beharangozott szigorítás első konkrét lépéseként vége felé jár a vámhatóság bűnügyi szolgálatának átalakítása, egy hét múlva már jelentősen kibővített csapat nyomozhat a gazdasági bűnelkövetők után. Szeptember 15-étől a szervezet nyomozati hatásköre is szélesedik: a meglévők mellett nyolc újabb bűncselekményfajta ügyében kap kizárólagos nyomozati hatáskört a testület. Ekkortól csak a pénzügyőrök nyomozhatnak például adócsalások, csődbűntettek után, illetve az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértése ügyében.

Ezért is okoz némi zavart a vámosok körében a bejelentés: az adóhivatal "elit alakulatot" hoz létre a "kifejezetten nagy, országos kiterjedésű adócsalások feltárására". Szikora János, az APEH elnöke több fórumon is úgy nyilatkozott, hogy ez a speciális szakemberekből álló csoport foglalkozik január elsejétől az olyan nagy szaktudást és nyelvismeretet igénylő ügyekkel, mint például a transzferárazásokkal és az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatosak. A vám- és pénzügyőrségen elsősorban félreértésre gyanakodnak a hír kapcsán, ugyanis a kormányzati elképzelések szerint éppen azért erősítik meg a vámhatóság nyomozói szervezetét, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a pénzügyi és gazdasági bűncselekmények feltárása, az adóelkerülések megakadályozása. Ráadásul az adóhivatalnak egyáltalán nincs nyomozói jogosultsága, csak ellenőrzési, s így értelmezhetetlen az APEH élcsapatáról szóló bejelentés.

Az APEH-esek szerint persze az elit csapat híre nem érhette meglepetésként a vámosokat, hiszen a július közepén kihirdetett adótörvények egyik paragrafusával a kormányzat az állami adóhatóságon belül is létrehoz egy szervezeti egységet, amelynek feladata a nagyobb horderejű, belföldön elkövetett vagy akár országhatáron átnyúló adócsalások, adózói jogsértések felderítése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még sok kérdés nem tisztázott az elit csoport kapcsán. Így nem tudni, hány tagja lenne az alakulatnak és azok milyen díjazásban részesülnének, s hogy a csapat működésére mekkora összeg áll rendelkezésre. Valószínűleg, ennek hátterében az APEH-nél kialakult belső rivalizálás áll. Januártól megszűnnek a megyei igazgatóságok, az intézményt regionális alapon szervezik át. A megyei igazgatóságok első emberei versengenek egymással a regionális vezetői posztokért.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?