23 °C Budapest

Tűzkeresztben az APEH kommandó

Pénzcentrum
2006. szeptember 7. 10:00

A kormányzat nagydobra verte, hogy az adócsalások ellen fokozottabban kíván fellépni, ennek pedig megteremti szervezeti feltételeit, a jelek szerint a szervezetek egymással vannak elfoglalva. Rivalizálás folyik ugyanis az állam két nagy pénzbeszedője, a Pénzügyminisztérium irányítása alá tartozó két szervezet, az APEH és a VPOP között.

A kormányzat nagydobra verte, hogy az adócsalások ellen fokozottabban kíván fellépni, ennek pedig megteremti szervezeti feltételeit, a jelek szerint a szervezetek egymással vannak elfoglalva. Rivalizálás folyik ugyanis az állam két nagy pénzbeszedője, a Pénzügyminisztérium irányítása alá tartozó két szervezet, az APEH és a VPOP között - írja a Világgzadaság.

A beharangozott szigorítás első konkrét lépéseként vége felé jár a vámhatóság bűnügyi szolgálatának átalakítása, egy hét múlva már jelentősen kibővített csapat nyomozhat a gazdasági bűnelkövetők után. Szeptember 15-étől a szervezet nyomozati hatásköre is szélesedik: a meglévők mellett nyolc újabb bűncselekményfajta ügyében kap kizárólagos nyomozati hatáskört a testület. Ekkortól csak a pénzügyőrök nyomozhatnak például adócsalások, csődbűntettek után, illetve az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértése ügyében.

Ezért is okoz némi zavart a vámosok körében a bejelentés: az adóhivatal "elit alakulatot" hoz létre a "kifejezetten nagy, országos kiterjedésű adócsalások feltárására". Szikora János, az APEH elnöke több fórumon is úgy nyilatkozott, hogy ez a speciális szakemberekből álló csoport foglalkozik január elsejétől az olyan nagy szaktudást és nyelvismeretet igénylő ügyekkel, mint például a transzferárazásokkal és az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatosak. A vám- és pénzügyőrségen elsősorban félreértésre gyanakodnak a hír kapcsán, ugyanis a kormányzati elképzelések szerint éppen azért erősítik meg a vámhatóság nyomozói szervezetét, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a pénzügyi és gazdasági bűncselekmények feltárása, az adóelkerülések megakadályozása. Ráadásul az adóhivatalnak egyáltalán nincs nyomozói jogosultsága, csak ellenőrzési, s így értelmezhetetlen az APEH élcsapatáról szóló bejelentés.

Az APEH-esek szerint persze az elit csapat híre nem érhette meglepetésként a vámosokat, hiszen a július közepén kihirdetett adótörvények egyik paragrafusával a kormányzat az állami adóhatóságon belül is létrehoz egy szervezeti egységet, amelynek feladata a nagyobb horderejű, belföldön elkövetett vagy akár országhatáron átnyúló adócsalások, adózói jogsértések felderítése.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még sok kérdés nem tisztázott az elit csoport kapcsán. Így nem tudni, hány tagja lenne az alakulatnak és azok milyen díjazásban részesülnének, s hogy a csapat működésére mekkora összeg áll rendelkezésre. Valószínűleg, ennek hátterében az APEH-nél kialakult belső rivalizálás áll. Januártól megszűnnek a megyei igazgatóságok, az intézményt regionális alapon szervezik át. A megyei igazgatóságok első emberei versengenek egymással a regionális vezetői posztokért.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?