11 °C Budapest

Tűzkeresztben az APEH kommandó

Pénzcentrum
2006. szeptember 7. 10:00

A kormányzat nagydobra verte, hogy az adócsalások ellen fokozottabban kíván fellépni, ennek pedig megteremti szervezeti feltételeit, a jelek szerint a szervezetek egymással vannak elfoglalva. Rivalizálás folyik ugyanis az állam két nagy pénzbeszedője, a Pénzügyminisztérium irányítása alá tartozó két szervezet, az APEH és a VPOP között.

A kormányzat nagydobra verte, hogy az adócsalások ellen fokozottabban kíván fellépni, ennek pedig megteremti szervezeti feltételeit, a jelek szerint a szervezetek egymással vannak elfoglalva. Rivalizálás folyik ugyanis az állam két nagy pénzbeszedője, a Pénzügyminisztérium irányítása alá tartozó két szervezet, az APEH és a VPOP között - írja a Világgzadaság.

A beharangozott szigorítás első konkrét lépéseként vége felé jár a vámhatóság bűnügyi szolgálatának átalakítása, egy hét múlva már jelentősen kibővített csapat nyomozhat a gazdasági bűnelkövetők után. Szeptember 15-étől a szervezet nyomozati hatásköre is szélesedik: a meglévők mellett nyolc újabb bűncselekményfajta ügyében kap kizárólagos nyomozati hatáskört a testület. Ekkortól csak a pénzügyőrök nyomozhatnak például adócsalások, csődbűntettek után, illetve az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértése ügyében.

Ezért is okoz némi zavart a vámosok körében a bejelentés: az adóhivatal "elit alakulatot" hoz létre a "kifejezetten nagy, országos kiterjedésű adócsalások feltárására". Szikora János, az APEH elnöke több fórumon is úgy nyilatkozott, hogy ez a speciális szakemberekből álló csoport foglalkozik január elsejétől az olyan nagy szaktudást és nyelvismeretet igénylő ügyekkel, mint például a transzferárazásokkal és az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatosak. A vám- és pénzügyőrségen elsősorban félreértésre gyanakodnak a hír kapcsán, ugyanis a kormányzati elképzelések szerint éppen azért erősítik meg a vámhatóság nyomozói szervezetét, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a pénzügyi és gazdasági bűncselekmények feltárása, az adóelkerülések megakadályozása. Ráadásul az adóhivatalnak egyáltalán nincs nyomozói jogosultsága, csak ellenőrzési, s így értelmezhetetlen az APEH élcsapatáról szóló bejelentés.

Az APEH-esek szerint persze az elit csapat híre nem érhette meglepetésként a vámosokat, hiszen a július közepén kihirdetett adótörvények egyik paragrafusával a kormányzat az állami adóhatóságon belül is létrehoz egy szervezeti egységet, amelynek feladata a nagyobb horderejű, belföldön elkövetett vagy akár országhatáron átnyúló adócsalások, adózói jogsértések felderítése.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Még sok kérdés nem tisztázott az elit csoport kapcsán. Így nem tudni, hány tagja lenne az alakulatnak és azok milyen díjazásban részesülnének, s hogy a csapat működésére mekkora összeg áll rendelkezésre. Valószínűleg, ennek hátterében az APEH-nél kialakult belső rivalizálás áll. Januártól megszűnnek a megyei igazgatóságok, az intézményt regionális alapon szervezik át. A megyei igazgatóságok első emberei versengenek egymással a regionális vezetői posztokért.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem