Eü. reform: Ki biztosít kit?

Pénzcentrum
2006. augusztus 24. 09:30

A Magyarországon működő biztosítók általános véleménye szerint kedvező változást jelent a korábbiakhoz képest, hogy az egészségügyi reformprogram kidolgozása során a szakminisztérium már az előkészítő szakaszban jelezte együttműködési szándékát, s bevonta őket a szakmai egyeztetésbe. A társaságok tegnap a Magyar Biztosítók Szövetségében tartott egyeztetésen a Zöld könyvben foglaltakkal kapcsolatban alakították ki álláspontjukat - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az alapfogalmak pontos tisztázását tartják egyelőre a legfontosabbnak az egészségügyi reformban esetleg részt vevő biztosítók - derült ki a Magyar Biztosítók Szövetségének tegnapi egyeztetésén. A társaságok szigorúan biztosítási alapon képzelik el az együttműködést.

A javaslatcsomaggal kapcsolatban a biztosítók is megfogalmazták saját kérdéseiket. Elsődleges fontosságúnak tartják, hogy ki legyen jelölve az a jogszabályi terület, amelyre majd a változások vonatkoznak, s ugyanígy fontosnak ítélik, hogy augusztus végére, szeptember elejére az összes, egyeztetésbe bevont résztvevő, szervezet és érdekvédelmi csoport megegyezésre jusson abban, hogy az egyes kifejezések pontosan mit jelentenek. Biztosítási szakemberek szerint nem érdemes addig konkrét véleményt mondani, amíg nem világos mindenki számára, hogy például mit fed le az alapszolgáltatás (mi jogosít fel a szolgáltatásra, illetve milyen szolgáltatás jár érte). Ez a konszenzus alapfeltétele, hiányában a biztosítók szerint továbbra is, érzelmi alapú vélemények nehezítik az elkerülhetetlen reformot.

A tárgyalás résztvevői nyomatékosították: minden előzetes vélekedéssel szemben a biztosítók sem a kórházak, sem a társadalombiztosítás működtetését nem kívánják átvenni. Ők valóban csak biztosítási alapon gondolkodva látják a jövőbeli együttműködés lehetőségét. Ám ahhoz, hogy döntés szülessen az ez iránt érdeklődő nagyjából tíz társaságnál, illetve megkezdődjék a termékfejlesztés, számos olyan részterületen is előrelépésre van szükség, mint például az informatikai rendszer kiépítése, amely alapja lehet a pontos elszámolásnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?