29 °C Budapest

Állami pénzmosoda - tíz százalékért tiszta lehetsz!

Pénzcentrum
2006. augusztus 10. 09:30

A júliusban elfogadott adócsomagból váratlanul kivették, ősszel mégis a parlament elé kerülhet az adóamnesztiáról szóló törvényjavaslat - tudta meg a Magyar Hírlap.

Az igazságügyi tárcánál készülő indítvány szerint a magánszemélyek és a vállalkozások 10 százalékos egyszeri adó megfizetése mellett büntetlenül hazahozhatnák külföldön felhalmozott tőkéjüket, mindezt úgy, hogy kilétük ismeretlen maradna az APEH előtt.

Technikailag ezt úgy lehetne megvalósítani - áll az előterjesztésben -, hogy a pénz hazahozatalról csak az ügyfél bankja értesülne, az adóhatóság nem. Az APEH tudomására csak akkor jutna a tőkerepatriálás, ha egy vizsgálatban a vagyon eredetét kutatná. Ez esetben sem érné azonban hátrányos jogkövetkezmény az érintettet, a repatriálásról szóló banki dokumentummal igazolhatná ugyanis a pénz eredetét.

Az adószakértők egy része támogatja az elképzelést, ők a sikeres olasz és belga példára hivatkoznak. A két országban jelentős tőkét sikerült az amnesztiával hazacsábítani (szemben Németországgal, ahol a program kudarcba fulladt). Az államkassza elől külföldön elrejtett magyar pénzek összegét nagyjából ezermilliárd forintra becsülik, az amnesztia támogatói szerint ennek tíz-tizenöt százaléka, azaz száz-százötven milliárd forint jöhet haza (a kormány hivatalos becslése ötven-száz milliárd). A kincstár bevétele így tíz-tizenöt milliárd is lehetne, ez pedig a költségvetés mai helyzetét ismerve nem elhanyagolható tényező.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adóamnesztia iránt kevésbé lelkesedő szakemberek szerint viszont a belga és az olasz példa nem mérvadó, tekintve, hogy ott a rendkívül magas kamatadó miatt menekítették ki az amúgy legálisan szerzett jövedelmeket, míg nálunk a szürke-, illetve a feketegazdaságból származó pénzek gyűltek fel a külföldi bankszámlákon. A szakértők aggályosnak tartják azt is, hogy az adóamnesztia tágra nyitná a kapukat a pénzmosás előtt. A hazautalásokat ugyan csak bankokból lehetne fogadni, és az uniós szolgáltatók a pénzmosás szempontjából már vizsgálták a tőke eredetét, ám nem kizárt, hogy más, az illegálisan szerzett összegek tisztára mosása elleni küzdelmet kevésbé szorgalmazó országokból is érkeznének utalások, ez pedig lehetővé tenné bármilyen eredetű pénz hazahozatalát.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22