-4 °C Budapest

Titokban rejtegetik pénzüket a gazdagok

Pénzcentrum
2006. augusztus 3. 05:30

Valóban segít a világ piaca abban, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek? Mark Everson, az amerikai Internal Revenue Service biztosa szerint a világpiac lehetőséget ad arra, hogy a gazdag adófizetők külföldi offshore vállalkozásokban rejtsék el a hatóságok elől a pénzt, mentesülve ezáltal az adóterheik nagy részétől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az állam veszteségének mértéke 40-70 milliárd dollár évente. A szakértők szerint a vállalatok az adóalapokat tanácsadók armadájával tudják elrejteni offshore cégekben. A biztos szerint becsületbeli ügyről van szó, és nagyon nehéz fényt deríteni a csalásokra.

A vállalatok olyan országokban keresnek 'menedéket', ahol titoktartási védelem kötelezi az ipart és a hatóságot, így nem derülhet fény arra, amit tesznek. Nagy számú offshore telephelyek léteznek a Cayman-szigeteken vagy brit Virgin-szigeteken. A nyomozók szerint a törvénysértők hamis tranzakciókkal rejtik el a valódi bevételeket. Az egyik alkalommal 2 milliárd dollár be nem vallott haszonra leltek az adóhatóság nyomozói.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?