A forintgyengülés és az olaj drágulása dobta meg a termelői árindexet

Pénzcentrum
2006. július 31. 10:31

A májusi 5.3%-ról 7.9%-ra ugrott az éves termelői árindex a KSH adatai szerint. Az egyhavi árnövekedés 2.4% volt, mely elsősorban az exportárakhoz kapcsolódott. A forint gyengülése erősen érződött az indexek alakulásban, emellett az energia drágulása is meghatározó volt. Az ipar belföldi értékesítési árai 2006 júniusában az előző hónaphoz képest 0.8%-kal, a 2005. júniusival összehasonlítva 7

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A májusi 5.3%-ról 7.9%-ra ugrott az éves termelői árindex a KSH adatai szerint. Az egyhavi árnövekedés 2.4% volt, mely elsősorban az exportárakhoz kapcsolódott. A forint gyengülése erősen érződött az indexek alakulásban, emellett az energia drágulása is meghatározó volt.

Az ipar belföldi értékesítési árai 2006 júniusában az előző hónaphoz képest 0.8%-kal, a 2005. júniusival összehasonlítva 7.7%-kal emelkedtek - közölte a KSH. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző hónaphoz viszonyítva 3.5%-kal nőttek, az egy évvel korábbiaknál 8%-kal voltak magasabbak. A növekedés mögött elsősorban a forint gyengülése áll.


A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 1.1%-kal nőttek. A májushoz viszonyított legnagyobb mértékű áremelkedés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, nukleárisfűtőanyag-gyártás ágazatban volt megfigyelhető (3.1%), köszönhetően a kőolajszármazékok világpiaci áraiban bekövetkező folyamatos növekedésének. A vegyi anyag, termékek gyártásában - főként a műanyag-alapanyagok áremelkedésének hatására - 1.9%-kal nőttek az árak. A bőrtermék, lábbeli gyártása ágazatban 1.7%-os árszínvonal-növekedés volt megfigyelhető.

12 havi összehasonlításban a vegyipari ágazatokban jelentősen nőttek az árak (18.1%), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás ágazatban bekövetkezett 29.8%-os, a vegyi anyagok, termékek gyártásában jelentkező 14.2%-os, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában mért 5.3%-os áremelkedés következtében. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat árai 12.1%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A legkisebb árnövekedést az élelmiszer-ipari termékek (0.4%) és a gép, berendezés gyártása (1.8%) ágazatokban regisztrálta a KSH.

A forint egy hónap alatt az euróhoz képest 3.6%-kal, a dollárhoz viszonyítva 4.6%-kal gyengült. A forint 2005 júniusához hasonlítva az euróhoz képest 9.2%-kal, a dollárhoz képest 5%-kal értékelődött le.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?