-8 °C Budapest

A forintgyengülés és az olaj drágulása dobta meg a termelői árindexet

Pénzcentrum
2006. július 31. 10:31

A májusi 5.3%-ról 7.9%-ra ugrott az éves termelői árindex a KSH adatai szerint. Az egyhavi árnövekedés 2.4% volt, mely elsősorban az exportárakhoz kapcsolódott. A forint gyengülése erősen érződött az indexek alakulásban, emellett az energia drágulása is meghatározó volt. Az ipar belföldi értékesítési árai 2006 júniusában az előző hónaphoz képest 0.8%-kal, a 2005. júniusival összehasonlítva 7

A májusi 5.3%-ról 7.9%-ra ugrott az éves termelői árindex a KSH adatai szerint. Az egyhavi árnövekedés 2.4% volt, mely elsősorban az exportárakhoz kapcsolódott. A forint gyengülése erősen érződött az indexek alakulásban, emellett az energia drágulása is meghatározó volt.

Az ipar belföldi értékesítési árai 2006 júniusában az előző hónaphoz képest 0.8%-kal, a 2005. júniusival összehasonlítva 7.7%-kal emelkedtek - közölte a KSH. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző hónaphoz viszonyítva 3.5%-kal nőttek, az egy évvel korábbiaknál 8%-kal voltak magasabbak. A növekedés mögött elsősorban a forint gyengülése áll.


A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 1.1%-kal nőttek. A májushoz viszonyított legnagyobb mértékű áremelkedés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, nukleárisfűtőanyag-gyártás ágazatban volt megfigyelhető (3.1%), köszönhetően a kőolajszármazékok világpiaci áraiban bekövetkező folyamatos növekedésének. A vegyi anyag, termékek gyártásában - főként a műanyag-alapanyagok áremelkedésének hatására - 1.9%-kal nőttek az árak. A bőrtermék, lábbeli gyártása ágazatban 1.7%-os árszínvonal-növekedés volt megfigyelhető.

12 havi összehasonlításban a vegyipari ágazatokban jelentősen nőttek az árak (18.1%), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás ágazatban bekövetkezett 29.8%-os, a vegyi anyagok, termékek gyártásában jelentkező 14.2%-os, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában mért 5.3%-os áremelkedés következtében. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazat árai 12.1%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A legkisebb árnövekedést az élelmiszer-ipari termékek (0.4%) és a gép, berendezés gyártása (1.8%) ágazatokban regisztrálta a KSH.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A forint egy hónap alatt az euróhoz képest 3.6%-kal, a dollárhoz viszonyítva 4.6%-kal gyengült. A forint 2005 júniusához hasonlítva az euróhoz képest 9.2%-kal, a dollárhoz képest 5%-kal értékelődött le.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?