Olajban a pénz - Kik vezetik a listát?

Pénzcentrum
2006. július 17. 14:00

Az Egyesült Államok vezető üzleti magazinja, a Fortune által összeállított Global top 500-as lista élén autó- és olajipari cégek állnak. A nettó árbevétel alapján rangsorolt világelső vállalatok között 2006-ban az olajipari cégek közül öt került az első tízbe, míg autóipari vállalatok közül négy. Az első tíz vezető vállalat közül hat amerikai -Exxon Mobil, Wal-Mart Stores, General Motors, Chevron, Ford Motor, Conoco Phillips-, három európai -Shell, British Petroleum és Daimler Chrysler-, valamint egy ázsiai, a Toyota Motor.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.A Fortune 500-ban 34 olajipari vállalat képviselteti magát. Az első helyezett Exxon Mobil és az utána harmadik helyen következő Royal Dutch Shell holland cég között az árbevétel szempontjából 33 milliárd dollár különbség van. Az orosz Gazprom nagy meglepetésre az európai top 50-be sem került be, így orosz vállalatok nem képviseltetik magukat a világ 50 leggazdagabb cége között.

Amerikai székhelyű vállalatok vezetik a top 500-at, derül ki a Fortune kutatásából, mivel az első 500 vállalat közül 170-nek az Amerikai Egyesült Államokban van székhelye. Az évekig első helyen álló General Electric 2006-ban csupán a 11. helyet érte el. A még mindig az első tízben szereplő General Motors Corporation az egyetlen olyan top tízes cég, amelyik 10.6 milliárd dolláros veszteséggel rendelkezik. Idén a legnagyobb veszteséget a 66. helyet megszerző Vodafone mobiltársaság elkönyveli el, mintegy 65 milliárd dollárral.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?