4 °C Budapest

Gyurcsány: hiba volt a jólét illúzióját kelteni

Pénzcentrum
2006. június 26. 10:42

"Elismerem, az elmúlt hat évben nem tudtuk pontosan összeegyeztetni a szociális szükségletet a gazdasági lehetőségekkel" - nyilatkozta a miniszterelnök a Vasárnap reggel című hetilapnak. Hiba volt évekig a jólét illúzióját kelteni - idézi az MTI Gyurcsány Ferencet.   A miniszterelnök nyilatkozata egyértelműen tükrözi, hogy a gazdasági racionalitás ellen menni hosszú távon nem

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Elismerem, az elmúlt hat évben nem tudtuk pontosan összeegyeztetni a szociális szükségletet a gazdasági lehetőségekkel" - nyilatkozta a miniszterelnök a Vasárnap reggel című hetilapnak. Hiba volt évekig a jólét illúzióját kelteni - idézi az MTI Gyurcsány Ferencet.

  
A miniszterelnök nyilatkozata egyértelműen tükrözi, hogy a gazdasági racionalitás ellen menni hosszú távon nem lehet. Egy ország olyan jóléti rendszer működtetésére képes, olyan beruházásokat képes megvalósítani, melyekre gazdasági alapja van. Feltehetően nem lehet pl. "ötletszerűen" 50%-os béremelést végrehajtani a közszférában úgy, hogy erre a bevételek nem teremtenek fedezetet (ill. a mögöttes teljesítmény ezt esetleg nem indokolja).

A választási kampányok egyik fő témája a szociális juttatások körének jelentős kiszélesítése, növelése, melyekkel a pártok igen nehéz helyzetbe hozzák nem elsősorban magukat, hanem a költésgvetést, és ahogy az utóbbi intézkedések terveiből kiderül, az egész gazdaságot. Amint Gyurcsány is elismerte, a folyamatos egymásra ígérgetéssel csapdába ejtették magukat a pártok. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a választók széles rétege szívesebben szavaz a 14. havi nyugdíj ígéretére, mint az ÁFA-emelésre...

Gyurcsány igyekezett enyhíteni az ellene irányuló indulatokat, és "pontosítani" a vállalakozások Szlovákiába települését minősítő kijelentését. "Egy vállalkozó mérlegelhet, de az OÉT egyetlen munkáltatói érdekképviselete sem vághatja az ország szemébe, hogy ha több terhet kell vállalni, akkor Szlovákiába települnek át a cégek. Amit mondtam, nem azt jelenti, hogy menjenek el, hanem azt, hogy szégyelljék magukat" - nyilatkozta az újságnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?