21 °C Budapest

Hogyan kerülhetjük el a járulékfizetést?

Pénzcentrum
2006. június 16. 11:00

Szeptemberig külön be kell jelenteni az adóhatóságnak, ha a minimálbér duplájánál kevesebbet kap a dolgozó - a minimáljárulék alól így lehet kibújni, ám ez vagyon-ellenőrzési okká válhat. Valamint ingyenes lesz az önellenőrzés: büntetés nélkül lehet tisztázni a korábbi stikliket.

Szeptemberig külön be kell jelenteni az adóhatóságnak, ha a minimálbér duplájánál kevesebbet kap a dolgozó - a minimáljárulék alól így lehet kibújni, ám ez vagyon-ellenőrzési okká válhat. Valamint ingyenes lesz az önellenőrzés: büntetés nélkül lehet tisztázni a korábbi stikliket -írja a Népszabadság.

Minden munkavállalóra vonatkozik a minimáljárulék: szeptembertől 125, jövő januártól 131 ezer forint a kötelező járulék-alap. Az ez után járó járulékokat szeptembertől kezdve nem csak a vállalkozóknak kell megfizetniük maguk után, hanem minden cégnek minden alkalmazott után. Persze felmentést igen könnyen lehet szerezni. Ennél kevesebbet ugyanis szabad keresni: a minimálbér a fent megjelölt összegnek körülbelül a fele, a magyar átlagbér sem több ennél sokkal (150 ezer forint), így hát bőven előfordulhat, hogy kevesebbet fizet a munkavállalónak a cég. Ekkor - természetesen - nem is kell kifizetni a nagyobb járulékot, csak jelezni kell az adóhivatalnak: a cég mely munkavállalóit foglalkoztatja kevesebbért. Erre a terv szerint szeptember 1-jéig lesz idő - utána már csak az újonnan felvett alkalmazottnál lehet "mentességet" kérni.

A jövőben az APEH kap minden munkavállalással kapcsolatos adatot, és neki kell teljesíteni minden befizetést is. Karácsony Imréné szerint ez jelentős egyszerűsítés: eddig meglehetősen sok szervezetnek kellett jelenteni: az adóhivatalnak, az OEP-nek, a munkaerő-piaci szervezetnek, a tizenkét magánnyugdíjpénztárnak. Mostantól elég lesz egynek - és ide is kell majd befizetni minden bérrel kapcsolatos adót, járulékot és a magánpénztári tagdíjat is. A pénzt majd az APEH szétosztja, a kincstár pedig - ha kell - továbbutalja, például a magánpénztárnak.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm