Hogyan kerülhetjük el a járulékfizetést?

Pénzcentrum
2006. június 16. 11:00

Szeptemberig külön be kell jelenteni az adóhatóságnak, ha a minimálbér duplájánál kevesebbet kap a dolgozó - a minimáljárulék alól így lehet kibújni, ám ez vagyon-ellenőrzési okká válhat. Valamint ingyenes lesz az önellenőrzés: büntetés nélkül lehet tisztázni a korábbi stikliket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szeptemberig külön be kell jelenteni az adóhatóságnak, ha a minimálbér duplájánál kevesebbet kap a dolgozó - a minimáljárulék alól így lehet kibújni, ám ez vagyon-ellenőrzési okká válhat. Valamint ingyenes lesz az önellenőrzés: büntetés nélkül lehet tisztázni a korábbi stikliket -írja a Népszabadság.

Minden munkavállalóra vonatkozik a minimáljárulék: szeptembertől 125, jövő januártól 131 ezer forint a kötelező járulék-alap. Az ez után járó járulékokat szeptembertől kezdve nem csak a vállalkozóknak kell megfizetniük maguk után, hanem minden cégnek minden alkalmazott után. Persze felmentést igen könnyen lehet szerezni. Ennél kevesebbet ugyanis szabad keresni: a minimálbér a fent megjelölt összegnek körülbelül a fele, a magyar átlagbér sem több ennél sokkal (150 ezer forint), így hát bőven előfordulhat, hogy kevesebbet fizet a munkavállalónak a cég. Ekkor - természetesen - nem is kell kifizetni a nagyobb járulékot, csak jelezni kell az adóhivatalnak: a cég mely munkavállalóit foglalkoztatja kevesebbért. Erre a terv szerint szeptember 1-jéig lesz idő - utána már csak az újonnan felvett alkalmazottnál lehet "mentességet" kérni.

A jövőben az APEH kap minden munkavállalással kapcsolatos adatot, és neki kell teljesíteni minden befizetést is. Karácsony Imréné szerint ez jelentős egyszerűsítés: eddig meglehetősen sok szervezetnek kellett jelenteni: az adóhivatalnak, az OEP-nek, a munkaerő-piaci szervezetnek, a tizenkét magánnyugdíjpénztárnak. Mostantól elég lesz egynek - és ide is kell majd befizetni minden bérrel kapcsolatos adót, járulékot és a magánpénztári tagdíjat is. A pénzt majd az APEH szétosztja, a kincstár pedig - ha kell - továbbutalja, például a magánpénztárnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?