16 °C Budapest

Nyakunkon a hosszú hétvége! - Hol vásárolhatsz a legolcsóbban?

Pénzcentrum
2006. június 2. 06:00

Folytatjuk szokásos havi árvadászatunkat, mely ezúttal a háromnapos hétvége előtt igyekszik segítséget nyújtani Olvasóinknak, hova érdemes betérni vásárolni. A Pénzcentrum.hu árukosara alapján elmondható, hogy továbbra is ajánlott alaposan körülnézni, ugyanis adott esetben akár 20%-kal is többet fizethetünk a legdrágább üzletben, mint a legolcsóbban. Előrebocsátjuk, a Plus uralma mindössze pünkösdi királyságnak bizonyult, mostanra "észbe kaptak", így újra a régi-új győztes foglalja el a trónt.

Bedurvult a Plus



A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

A körképünk elindulása óta összegyűlt adatok grafikus ábrázolásából jól látható, hogy a húsvéti árzuhanást követően mindenhol drágult a Pénzcentrum kosara, igaz a Plus egy hónapig még hagyta örülni vásárlóit, mostanra azonban meredek áremelése nyomán majdnem felnőtt a Tesco szintjére, mely továbbra is csak a Kaiser's-nél olcsóbb. (Az ábrán fél kg szalámival és egyelőre mosópor nélkül számoltunk.)



A Kaiser's védelmében most is meg kell említeni, hogy üzleti modellje gyökeresen eltér az összevetésben szereplő többi cégétől, a szélesebb áruválasztékot pedig meg kell fizetni.

A legdrágább helyen ezúttal 21.6%-kal fizettünk többet, mint a legolcsóbb üzletben, így elmondható, hogy a húsvétkor 8%-ra szűkülő különbség a májusi tetőzést (28%) követően nagyjából visszaállt a márciusi szintre.

Lássuk az eredményeket és az érdekesebb árváltozásokat!

Mi, hol, mennyi? - Itt a sorrend!

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:



Egy hónap múlva ismét megnézzük, hova érdemes betérni...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem