Nyakunkon a hosszú hétvége! - Hol vásárolhatsz a legolcsóbban?

Pénzcentrum
2006. június 2. 06:00

Folytatjuk szokásos havi árvadászatunkat, mely ezúttal a háromnapos hétvége előtt igyekszik segítséget nyújtani Olvasóinknak, hova érdemes betérni vásárolni. A Pénzcentrum.hu árukosara alapján elmondható, hogy továbbra is ajánlott alaposan körülnézni, ugyanis adott esetben akár 20%-kal is többet fizethetünk a legdrágább üzletben, mint a legolcsóbban. Előrebocsátjuk, a Plus uralma mindössze pünkösdi királyságnak bizonyult, mostanra "észbe kaptak", így újra a régi-új győztes foglalja el a trónt.

Bedurvult a PlusA Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer, mosópor), egyéb (kenyér, kávé, szalámi). Olvasóink javaslatára a kosarat májusban kibővítettük a mosóporral és a téliszalámi torzító hatásának csökkentésére már csak fél kilót vettünk belőle.

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser's. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

A körképünk elindulása óta összegyűlt adatok grafikus ábrázolásából jól látható, hogy a húsvéti árzuhanást követően mindenhol drágult a Pénzcentrum kosara, igaz a Plus egy hónapig még hagyta örülni vásárlóit, mostanra azonban meredek áremelése nyomán majdnem felnőtt a Tesco szintjére, mely továbbra is csak a Kaiser's-nél olcsóbb. (Az ábrán fél kg szalámival és egyelőre mosópor nélkül számoltunk.)A Kaiser's védelmében most is meg kell említeni, hogy üzleti modellje gyökeresen eltér az összevetésben szereplő többi cégétől, a szélesebb áruválasztékot pedig meg kell fizetni.

A legdrágább helyen ezúttal 21.6%-kal fizettünk többet, mint a legolcsóbb üzletben, így elmondható, hogy a húsvétkor 8%-ra szűkülő különbség a májusi tetőzést (28%) követően nagyjából visszaállt a márciusi szintre.

Lássuk az eredményeket és az érdekesebb árváltozásokat!

Mi, hol, mennyi? - Itt a sorrend!

Az alábbi táblázatok magukért beszélnek, a konkrét árak mellett bemutatják a hó/hó alapú árváltozás mértékét százalékban, termékekre és üzletekre lebontva:Egy hónap múlva ismét megnézzük, hova érdemes betérni...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?