16 °C Budapest

Hol vásárolhatsz legolcsóbban? - Induljon az árvadászat!

Pénzcentrum
2006. március 13. 05:55

Az utcán járva, a tévét kapcsolgatva, vagy akár csak a postaládát kinyitva lépten-nyomon "óriási akciókba", illetve azok hirdetéseibe botlunk. Elhatároztuk, hogy teszünk egy bevásárló körutat és megnézzük, hol úsznánk meg legolcsóbban egy előre rögzített árukosár beszerzését. Mivel sokaknak tényleg a "legkisebb is számít" (előre bocsátjuk, nem a szlogen hangoztatója szerepelt a legjobban…), terveink szerint a körképet minden hónapban megismételjük. Vágjunk bele!

Az utcán járva, a tévét kapcsolgatva, vagy akár csak a postaládát kinyitva lépten-nyomon „óriási akciókba”, illetve azok hirdetéseibe botlunk. Elhatároztuk, hogy teszünk egy bevásárló körutat és megnézzük, hol úsznánk meg legolcsóbban egy előre rögzített árukosár beszerzését. Mivel sokaknak tényleg a „legkisebb is számít” (előre bocsátjuk, nem a szlogen hangoztatója szerepelt a legjobban…), terveink szerint a körképet minden hónapban megismételjük. Vágjunk bele!

A Pénzcentrum.hu rögtönzött árukosarát alapvetően négy termékkategória alkotja, melyek a következők: italok (rövidital, sör, pezsgő, ásványvíz), alapanyagok (cukor, liszt, étolaj), higiéniás termékek (fogkrém, tusfürdő, tisztítószer), egyéb (kenyér, kávé, szalámi).

A kosár összeállítása természetesen szubjektív, így nem állíthatjuk, hogy minden egyéb esetben ugyanez a sorrend alakulna ki a vizsgált kiskereskedelmi egységek között, néhány alább kiemelt érték azonban mindenképp elgondolkodtató.

Az összehasonlításba a Tesco, Auchan, Cora hármas mellé bekerült a Plus és a Metro is, valamint a sorból valamelyest kilógó (nem diszkont és nem hipermarket) Kaiser’s. Minden kiskereskedelmi egység esetében fővárosi próbavásárlást végeztünk, az alábbi árak ezek alapján adódnak.

Összességében elmondható, hogy a Kaiser’s nem bírta a versenyt a többiekkel, a 13 kiszemelt termék közül 7 a SPAR-lánc tagjánál volt a legdrágább (pirossal kiemelt értékek). Érdekes, hogy a Tesco-ban ugyan négy termék esetén is a legkedvezőbb ajánlattal találkozhatunk (félkövérrel kiemelt árak), összességében azonban utolsó előttinek futott be a brit vállalat hazai egysége.

Az aranyérmet a Metro nyerte, annak ellenére, hogy csak a fogkrém és tisztítószer megvásárlásakor járunk ott a legjobban, a kosár egészére vetítve verhetetlennek bizonyul az ajánlata. Érdemes megemlíteni, hogy a legdrágább egységben csaknem 23%-kal fizettünk többet a kiválasztott termékekért, mint a győztes Metro-ban.

Megerősítést nyert, amit eddig is tudtunk: egyes üzletek között hatalmas árkülönbségek lehetnek, alkoholt egyértelműen nem érdemes a Kaiser’s-ben venni, mert akár 40-50%-kal is többet fizethetünk egy-egy üvegért, mint a legjobb árat kínáló versenytársnál. (A Kaiser’s védelmében azért hozzá kell tennünk, hogy a kiszolgálás színvonalát illetően máshol igencsak akadtak kifogásolni valók: az eladók szinte csak dísznek vannak és sértődött vállvonogatás közepette nem mutatják meg, merre találunk valamit, míg a hagyományos üzletben készséggel telehordták kosarunkat a kért árukkal…)

Mindent összevetve három versenyző is tolong a középmezőnyben, a 8,500 Ft-os tartományban, nem minden esetben érdemes tehát több kilométert megtenni a spórolás érdekében. Mindezek mellett számításba kell venni azt is, hogy egyes vizsgált egységekben a kínálat szélessége hagy kívánnivalót maga után, itt azonban értelemszerűen csak a mindenütt megtalálható termékeket vizsgálhattuk.

Jöjjön a lényeg, lássuk az összesítést!

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?