Tanuljunk nyelvet okosan! - Mennyibe fog ez kerülni?

Pénzcentrum
2006. március 24. 07:00

Nem mondunk újat azzal, hogy ma már a legtöbb munkahelyen alapkövetelmény legalább egy nyelv társalgási szintű ismerete, ennek elsajátítása azonban korántsem egyszerű. A tanulási folyamat egyik legelső és leglényegesebb eleme a tanárválasztás, a következőkben ehhez próbálunk némi segítséget nyújtani, egy-két ajánlat bemutatásával és néhány hasznos tapasztalat megosztásával.

Nem mondunk újat azzal, hogy ma már a legtöbb munkahelyen alapkövetelmény legalább egy nyelv társalgási szintű ismerete, ennek elsajátítása azonban korántsem egyszerű. A tanulási folyamat egyik legelső és leglényegesebb eleme a tanárválasztás, a következőkben ehhez próbálunk némi segítséget nyújtani, egy-két ajánlat bemutatásával és néhány hasznos tapasztalat megosztásával.

 

Kézenfekvő megoldás lehet első körben az internetet böngészve remélni a csodát. A neten nem lehetetlen jó tanárt találni, azt azonban le kell szögezni, hogy a kínálat óriási, így előfordulhat, hogy elsőre mellényúlunk, ami azért kellemetlen tud lenni. Nem árt, ha képesítéssel rendelkező tanárt keresünk, vagy legalább olyannál próbálkozzunk, aki felsőfokon is oktat.

 

Az internetes tanárpiacot a tanarbazis.hu segítségével térképeztük fel, a lap ügyfelei között azonban volt már, aki lebeszélte a találkozást az oktatóval, aki olyannyira komolyan vette a projektet, hogy el sem ment. A következőkben az árakra fókuszálunk, melyek (az „adómentesség” miatt) nyilvánvalóan kedvezőbbek, mint a nyelviskoláknál. A következő táblázat szemrevételezése közben azonban ne felejtsük el, hogy sokáig tarthat megtalálni az igazit...

 


Ha néhány csalódást keltő próbálkozás után úgy döntünk, hogy hajlandóak vagyunk mélyebben a zsebünkbe nyúlni, nézzünk körül a nevesebb nyelviskolák kínálata között! (Jelen összeállításnak nem célja a piac teljeskörű feltérképezése, csak az összehasonlíthatóság kedvéért, mintegy kiindulási alapként közlünk néhány díjat.)

 

Fontos leszögezni, hogy ha tényleg komolyan gondoljuk a tanulást, akkor célszerű kis létszámú csoportba jelentkezni és intenzívre venni a figurát. A Babilon Nyelvstúdióban heti 2x3 óra, 3-4 fős csoportokban, 9 héten át tanfolyamtól függően a következő összegbe kerül (az órák 50 percesek):

 


Mivel itt már legálisan folynak a dolgok, nem árt tudni, hogy az akkreditált tanfolyamok áfa-mentesek, míg máshol 20%-os kulccsal kell számolnunk. Az adóból leírható a tandíj 30%-a adókedvezményként.

 

A Dover Nyelvi Centrumnál 45 perces órák vannak, melyek értelemszerűen annál olcsóbbak, minél nagyobb csoportba jelentkezünk. Ha egyedül szeretnénk órára járni, akkor 3,500 Ft-os óradíjra számíthatunk, míg ez 2 fő esetén 1,800 Ft-ra csökken. (Nem érdemes persze nagy csoportban próbálkozni, bár 6-7 fő esetén 45 perc már csak 717 Ft-ba kerül.)

 

Amennyiben egy 15 hetes, 90 órás kurzusra jelentkezünk, 315 ezer Ft-os számlára számíthatunk (heti 2x3, vagy 3x2 óra), egy 3 fős intenzív (100 óra, heti 4x5) tanfolyam pedig 120 ezer Ft-unkba kerül.

 

Ha úgy érezzük, hogy meglévő nyelvtudásunk kissé már megkopott, mivel évekig nem használtuk, akkor indokolt lehet egy külföldi nyelvtanulással egybekötött kiruccanás mérlegelése. Ebben az esetben (a Katedra ajánlatát alapul véve) egy 2 hetes londoni általános angol kurzus 200 ezer Ft fölött megúszható (44 db 60 perces óra), szálllást pedig 100-150 ezer Ft-ért kaphatunk mellé. (Mindezt a London School of English-ben, amire aligha lehet minőségi panasz.)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem