1 °C Budapest

Nagy eltérés a pénztárak között - hova érdemes fektetni?

Pénzcentrum
2006. március 8. 09:23

Nem mindegy, hogy melyik magánnyugdíjpénztárban tartottuk a pénzünket az elmúlt években, a teljesítménybeli különbségek forintban mérhetők. Néhány évtized alatt ugyanis havi több tízezer forintra is nőhet az eltérés a várható nyugdíj összegében. Az idén először teszik majd közzé ötéves átlaghozamaikat a pénztárak, ez megkönnyítheti a választást, habár a múltbéli hozamok semmilyen garanciát nem jelentenek a jövőre nézve.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
A Világgazdaság számításai szerint, a 2000-2004 közötti átlagos hozamteljesítményeket figyelembe véve a Quaestor teljesített a legjobban, mintegy 10,15 százalékos hozamot produkált. A lista végén a Budapest Magánnyugdíjpénztár helyezkedik el a maga 6,61 százalékos hozamával. Várhatóan ez a rangsor még változik majd a 2005-ös adatok ismeretében.

Az átlagos infláció 6,5 százalék volt 2000 és 2004 között, amit minden pénztár abszolválni tudott. Azonban a közétett adatok nettó pénztári szintű hozamokat mutatnak, amely a vagyonkezelői díjakat ugyan figyelembe veszi, de azt nem, hogy a tag teljes befizetéséhez képest mit ér a vagyona.
A mértani átlag alapján számított hozamok persze nemcsak azért nem mutatják meg, hogy az egyén végül is melyik pénztárral járt jobban, mert nem veszik figyelembe a befizetésekből levont költségeket, hanem azért sem, mert a mértani átlagnál ugyan mindegy, hogy melyik évben érte el a pénztártag a magasabb hozamot, a tag megtakarítása szempontjából azonban meghatározó az időpont.

Ezért érdemes egy olyan mutató alkalmazása amely a költségek és hozamok eredőjeként komplexen méri a hatékonyságot. A tagokat ugyanis a végeredmény érdekli , azaz arra kíváncsiak, hogy az általuk befizetett pénzösszeghez viszonyítva egy adott pillanatban mennyi pénz van a számlájukon. Erre kidolgozott mutató az úgynevezett befizetés megtérülési ráta (bmr) amely megmutatja, hogy mekkora hozamra kellett volna befektetnie a pénztártagnak a nettó befizetéseiknek megfelelő összegeket ahhoz, hogy az időszak végén a pénztári követelésekkel azonos összegű vagyonuk lehessen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?