Nagy eltérés a pénztárak között - hova érdemes fektetni?

Pénzcentrum
2006. március 8. 09:23

Nem mindegy, hogy melyik magánnyugdíjpénztárban tartottuk a pénzünket az elmúlt években, a teljesítménybeli különbségek forintban mérhetők. Néhány évtized alatt ugyanis havi több tízezer forintra is nőhet az eltérés a várható nyugdíj összegében. Az idén először teszik majd közzé ötéves átlaghozamaikat a pénztárak, ez megkönnyítheti a választást, habár a múltbéli hozamok semmilyen garanciát nem jelentenek a jövőre nézve.

 
A Világgazdaság számításai szerint, a 2000-2004 közötti átlagos hozamteljesítményeket figyelembe véve a Quaestor teljesített a legjobban, mintegy 10,15 százalékos hozamot produkált. A lista végén a Budapest Magánnyugdíjpénztár helyezkedik el a maga 6,61 százalékos hozamával. Várhatóan ez a rangsor még változik majd a 2005-ös adatok ismeretében.

Az átlagos infláció 6,5 százalék volt 2000 és 2004 között, amit minden pénztár abszolválni tudott. Azonban a közétett adatok nettó pénztári szintű hozamokat mutatnak, amely a vagyonkezelői díjakat ugyan figyelembe veszi, de azt nem, hogy a tag teljes befizetéséhez képest mit ér a vagyona.
A mértani átlag alapján számított hozamok persze nemcsak azért nem mutatják meg, hogy az egyén végül is melyik pénztárral járt jobban, mert nem veszik figyelembe a befizetésekből levont költségeket, hanem azért sem, mert a mértani átlagnál ugyan mindegy, hogy melyik évben érte el a pénztártag a magasabb hozamot, a tag megtakarítása szempontjából azonban meghatározó az időpont.

Ezért érdemes egy olyan mutató alkalmazása amely a költségek és hozamok eredőjeként komplexen méri a hatékonyságot. A tagokat ugyanis a végeredmény érdekli , azaz arra kíváncsiak, hogy az általuk befizetett pénzösszeghez viszonyítva egy adott pillanatban mennyi pénz van a számlájukon. Erre kidolgozott mutató az úgynevezett befizetés megtérülési ráta (bmr) amely megmutatja, hogy mekkora hozamra kellett volna befektetnie a pénztártagnak a nettó befizetéseiknek megfelelő összegeket ahhoz, hogy az időszak végén a pénztári követelésekkel azonos összegű vagyonuk lehessen.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem