7 °C Budapest

Gyorsan terjed - egy hét alatt mindenkit utolér

Pénzcentrum
2006. február 7. 11:00

A héten több mint nyolcmillió választópolgárnak postázzák a kopogtatócédulákat és az ajánlószelvényeket. Az ajánlás nem kötelező, ha valaki pénzt kínálna érte, bűncselekménynek minősül - írja a magyarorszag.hu

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A héten több mint nyolcmillió választópolgárnak postázzák a kopogtatócédulákat és az ajánlószelvényeket. Az ajánlás nem kötelező, ha valaki pénzt kínálna érte, bűncselekménynek minősül – írja a magyarorszag.hu
Nem gyűjthető ajánlószelvény egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményben, továbbá tömegközlekedési eszközön és munkahelyen is tiltott a szelvények gyűjtése, továbbá nem zavarhatja az állampolgárokat életvitelükben sem - hívta fel a figyelmet Rytkó Emília az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője annak kapcsán, hogy a választópolgárok a következő napokban kapják kézhez kopogtatócédulájukat és ajánlószelvényüket.
Az értesítőt és az ajánlószelvényeket hétfőtől péntekig a Magyar Posta vagy a helyi önkormányzatok dolgozói kézbesítik a mintegy 8,1 millió választó postaládájába. Aki február 10-éig nem kapta meg ajánlószelvényét vagy kopogtatócéduláját, annak ezt a helyi jegyzőnél kell jeleznie, illetve újat kérnie.
Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölő szervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint saját kezű aláírása. Jelöltet állítani csak az ajánlószelvény kitöltésével és átadásával lehet, ez az ajánlás vissza nem vonható. Az ajánlás nem kötelező, mert szabad elhatározáson alapul. A választási jogszabályok nem rendelkeznek ugyan arról, hogy a szelvényt gyűjtőknek kell-e valamilyen írásos meghatalmazással rendelkezniük, de a választópolgárok bizalmát erősíti, ha az őt felkereső személyek a párt meghatalmazásával rendelkeznek.
A választási eljárási törvény kifejezetten tiltja, hogy bárki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt - például pénzt, vagy ajándékot - ígérjen vagy adjon; ez egyébként bűncselekménynek is minősül. Ha a szelvény elvész, vagy kitöltését elrontják, a választópolgár újat kérhet a helyi jegyzőtől. A többszöri ajánlás mindegyike érvénytelen lesz, mert a központi ajánlásellenőrző rendszer ezeket kiszűri.
A képviselőjelöltségért induló személyeknek vagy megbízottaiknak legkésőbb március 17-éig kell 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjteniük és leadniuk a választókerületi bizottságokhoz, hogy hivatalos jelöltté váljanak.
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?