25 °C Budapest

Népszerű a mobilbank és a webkártya

Pénzcentrum
2005. december 16. 13:40

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Távközlési Rt. - a Sun Microsystems Kft.-val együttműködve - negyedévente felméri a vállalati internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglalónkban a pénzügyi szektor internet-gazdasággal összefüggő jellemzőit mutatjuk be.

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Távközlési Rt. - a Sun Microsystems Kft.-val együttműködve - negyedévente felméri a vállalati internethasználati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglalónkban a pénzügyi szektor internet-gazdasággal összefüggő jellemzőit mutatjuk be.
2005 első félévének végén 781 ezer lakossági és közel 77 ezer vállalati ügyfél rendelkezett mobilbanki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel a hazai hitelintézeteknél. A megelőző egy év alatt a lakossági ügyfelek száma 15%-kal, a vállalati ügyfelek száma 32%-kal nőtt.
A mobiltelefon-előfizetéssel rendelkezők 9,6%-a rendelkezett mobilbanki szolgáltatásokra vonatkozó szerződéssel.
2005. június 30-án kb. 55 ezer webkártya (kizárólag internetes fizetésre alkalmas kártya) volt használatban, ez 57%-kal több, mint egy évvel korábban.
Mobilbank
Mobiltelefonos banki szolgáltatásokra (SMS értesítésekre és aktív mobiltelefonos szolgáltatásokra) szóló szerződéssel 2005. június 30-án 781 ezer lakossági és 77 ezer vállalati ügyfél rendelkezett. A megelőző három hónap során a lakossági ügyfelek száma 15%-kal, egy év alatt pedig 44%-kal növekedett. A mobilbanki szolgáltatást igénybevevő vállalati ügyfelek száma egy negyedév alatt 9%-kal, 12 hónap alatt pedig 32%-kal nőtt.
A GKI előrejelzése alapján a lakossági mobilbanking ügyfelek száma az év végére 840 ezer fölé emelkedhet.
Mobiltelefonos szerződéssel rendelkező lakossági ügyfelek száma és aránya a bankoknál
Forrás: T-Mobile Rt. – GKI Rt. – SUN Microsystems
A mobiltelefon előfizetések száma (aktív SIM kártya) Magyarországon 2005. június 30-án meghaladta a 8,9 milliót, ez közel 9%-kal több az egy évvel korábbi adatnál. A felmérési adatok alapján a mobiltelefon-előfizetések közel 9,6%-ához kapcsolódott mobilbanki szolgáltatásokra vonatkozó szerződés.
Webkártya
Az internetes kereskedelem fejlődését segíthetik azok a virtuális bankkártyák, amelyek kizárólag interneten keresztüli vásárlások lebonyolítására használhatók. Ezen úgynevezett webkártyák számának megadásával az online módon vásárló ügyfél kiküszöböli a saját bankkártya-számmal való visszaélés lehetőségét, hiszen elkülönült kártyaszámot használ az internetes vásárlásokra. A webkártyán elérhető pénzösszeget a tulajdonos tetszése szerint tudja változtatni, és általában csak a vásárlás lebonyolítását megelőzően helyez el pénzt a kártyán.
2005. június 30-án kb. 55 ezer webkártya (kizárólag internetes fizetésre alkalmas kártya) volt használatban, ez 3%-kal több mint egy negyedévvel korábban és 57%-kal több, mint egy évvel korábban. A webkártyák száma folyamatosan emelkedik, de számuk még így is alacsony akár a lakosság számához, akár a bankkártyákhoz viszonyítva.
 
Virtuális webkártyák száma (db)

Forrás: T-Mobile Rt. – GKI Rt. – SUN Microsystems

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?