22 °C Budapest

Válságba kerülhet a cukorgyártás hazánkban

Pénzcentrum
2005. október 27. 09:04

Az országban nem szűnhet meg a cukorgyártás - közölte Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főcsoportfőnöke. Magyarország egy kevésbé radikális uniós cukoripari reformelképzelést támogatna.

 
Az országban nem szűnhet meg a cukorgyártás - közölte Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főcsoportfőnöke. Magyarország egy kevésbé radikális uniós cukoripari reformelképzelést támogatna.
Magyarország az unió cukoripari reformjáról szóló elképzeléseit csak abban az esetben tudja elfogadni, ha az nem rontja tovább a gazdák jelenlegi helyzetét - közölte Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főcsoportfőnöke szerdán. Hangsúlyozta, bizonyos mérséklést még el tudnak fogadni, de nem szűnhet meg az országban a cukortermelés. Ha csak a gazdaságossági szempontokat vennék figyelembe, akkor lennének olyan tagállamok, ahol meg is szűnne a cukorgyártás - tette hozzá a tárca képviselője.
Az Európai Unió (EU) azért akarja a cukoripari reformot bevezetni, mert a tagországokban jelenleg a cukor ára háromszorosa a világpiaciénak - tájékoztatott a főcsoportfőnök. Mint mondta, a szabályozás során mintegy ötmillió tonnával csökkenne az EU - szakemberek szerint csupán névleges - 16 millió tonnás kvóta szerinti termelése. Vajda László elmondása szerint a Világkereskedelmi Szervezet (WOT) is ezt a törekvést támogatja.
A bizottsági döntések arról szólnak, hogy a cukorárat harminckilenc százalékkal csökkentenék, az emiatt kieső jövedelmet pedig hatvan százalékban kompenzálnák. Emellett terveznek egy úgynevezett szerkezetátalakítási programot is, amely négy év alatt, csökkenő mértékben adna kompenzációt azoknak a gyáraknak, amelyek leállítják termelésüket.
A tájékoztatón elhangzott, a magyarok megállapodnának abban, hogy a tervezett árcsökkenés helyett csak huszonöt százalékos valósulna meg, valamint a termelőknek szánt kompenzációt a lényegesen magasabb, 80-100 százalékos váltaná fel.
Folyamatos KAP-reform
Vajda László a célkitűzésekről szólva elmondta, hogy szeretnék, ha a cukorpiaci reformról mielőbb megszületne egy hosszú távú politikai megállapodás.
A közös agrárpolitika (KAP) megreformálása jelenleg is zajlik: a gabona, a marhahús, a tej, az olajos magvak, a dohány, az olívaolaj, a komló és a gyapot termékcsoportokban. Az első változtatásokat 2003 nyarán fogadták el. A legújabbak a zöldség-, a gyümölcs- és a borpiacot érintik; illetve ebbe a körbe tartozik a cukor is. A főcsoportfőnök szerint a KAP-reform az unió agrárpiaci rendtartásának ésszerűsítését jelenti.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?