1 °C Budapest

Válságba kerülhet a cukorgyártás hazánkban

Pénzcentrum
2005. október 27. 09:04

Az országban nem szűnhet meg a cukorgyártás - közölte Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főcsoportfőnöke. Magyarország egy kevésbé radikális uniós cukoripari reformelképzelést támogatna.

 
Az országban nem szűnhet meg a cukorgyártás - közölte Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főcsoportfőnöke. Magyarország egy kevésbé radikális uniós cukoripari reformelképzelést támogatna.
Magyarország az unió cukoripari reformjáról szóló elképzeléseit csak abban az esetben tudja elfogadni, ha az nem rontja tovább a gazdák jelenlegi helyzetét - közölte Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főcsoportfőnöke szerdán. Hangsúlyozta, bizonyos mérséklést még el tudnak fogadni, de nem szűnhet meg az országban a cukortermelés. Ha csak a gazdaságossági szempontokat vennék figyelembe, akkor lennének olyan tagállamok, ahol meg is szűnne a cukorgyártás - tette hozzá a tárca képviselője.
Az Európai Unió (EU) azért akarja a cukoripari reformot bevezetni, mert a tagországokban jelenleg a cukor ára háromszorosa a világpiaciénak - tájékoztatott a főcsoportfőnök. Mint mondta, a szabályozás során mintegy ötmillió tonnával csökkenne az EU - szakemberek szerint csupán névleges - 16 millió tonnás kvóta szerinti termelése. Vajda László elmondása szerint a Világkereskedelmi Szervezet (WOT) is ezt a törekvést támogatja.
A bizottsági döntések arról szólnak, hogy a cukorárat harminckilenc százalékkal csökkentenék, az emiatt kieső jövedelmet pedig hatvan százalékban kompenzálnák. Emellett terveznek egy úgynevezett szerkezetátalakítási programot is, amely négy év alatt, csökkenő mértékben adna kompenzációt azoknak a gyáraknak, amelyek leállítják termelésüket.
A tájékoztatón elhangzott, a magyarok megállapodnának abban, hogy a tervezett árcsökkenés helyett csak huszonöt százalékos valósulna meg, valamint a termelőknek szánt kompenzációt a lényegesen magasabb, 80-100 százalékos váltaná fel.
Folyamatos KAP-reform
Vajda László a célkitűzésekről szólva elmondta, hogy szeretnék, ha a cukorpiaci reformról mielőbb megszületne egy hosszú távú politikai megállapodás.
A közös agrárpolitika (KAP) megreformálása jelenleg is zajlik: a gabona, a marhahús, a tej, az olajos magvak, a dohány, az olívaolaj, a komló és a gyapot termékcsoportokban. Az első változtatásokat 2003 nyarán fogadták el. A legújabbak a zöldség-, a gyümölcs- és a borpiacot érintik; illetve ebbe a körbe tartozik a cukor is. A főcsoportfőnök szerint a KAP-reform az unió agrárpiaci rendtartásának ésszerűsítését jelenti.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm