8 °C Budapest

Válságba kerülhet a cukorgyártás hazánkban

Pénzcentrum
2005. október 27. 09:04

Az országban nem szűnhet meg a cukorgyártás - közölte Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főcsoportfőnöke. Magyarország egy kevésbé radikális uniós cukoripari reformelképzelést támogatna.

 
Az országban nem szűnhet meg a cukorgyártás - közölte Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főcsoportfőnöke. Magyarország egy kevésbé radikális uniós cukoripari reformelképzelést támogatna.
Magyarország az unió cukoripari reformjáról szóló elképzeléseit csak abban az esetben tudja elfogadni, ha az nem rontja tovább a gazdák jelenlegi helyzetét - közölte Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főcsoportfőnöke szerdán. Hangsúlyozta, bizonyos mérséklést még el tudnak fogadni, de nem szűnhet meg az országban a cukortermelés. Ha csak a gazdaságossági szempontokat vennék figyelembe, akkor lennének olyan tagállamok, ahol meg is szűnne a cukorgyártás - tette hozzá a tárca képviselője.
Az Európai Unió (EU) azért akarja a cukoripari reformot bevezetni, mert a tagországokban jelenleg a cukor ára háromszorosa a világpiaciénak - tájékoztatott a főcsoportfőnök. Mint mondta, a szabályozás során mintegy ötmillió tonnával csökkenne az EU - szakemberek szerint csupán névleges - 16 millió tonnás kvóta szerinti termelése. Vajda László elmondása szerint a Világkereskedelmi Szervezet (WOT) is ezt a törekvést támogatja.
A bizottsági döntések arról szólnak, hogy a cukorárat harminckilenc százalékkal csökkentenék, az emiatt kieső jövedelmet pedig hatvan százalékban kompenzálnák. Emellett terveznek egy úgynevezett szerkezetátalakítási programot is, amely négy év alatt, csökkenő mértékben adna kompenzációt azoknak a gyáraknak, amelyek leállítják termelésüket.
A tájékoztatón elhangzott, a magyarok megállapodnának abban, hogy a tervezett árcsökkenés helyett csak huszonöt százalékos valósulna meg, valamint a termelőknek szánt kompenzációt a lényegesen magasabb, 80-100 százalékos váltaná fel.
Folyamatos KAP-reform
Vajda László a célkitűzésekről szólva elmondta, hogy szeretnék, ha a cukorpiaci reformról mielőbb megszületne egy hosszú távú politikai megállapodás.
A közös agrárpolitika (KAP) megreformálása jelenleg is zajlik: a gabona, a marhahús, a tej, az olajos magvak, a dohány, az olívaolaj, a komló és a gyapot termékcsoportokban. Az első változtatásokat 2003 nyarán fogadták el. A legújabbak a zöldség-, a gyümölcs- és a borpiacot érintik; illetve ebbe a körbe tartozik a cukor is. A főcsoportfőnök szerint a KAP-reform az unió agrárpiaci rendtartásának ésszerűsítését jelenti.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm