Egyetértettek mindannyian...

Pénzcentrum
2005. október 21. 08:17

Egyetértett kilenc új uniós tagország mezőgazdasági bizottságának elnöke abban, hogy elfogadhatatlan a cukorreform a közösséghez tavaly csatlakozottak számára. A bizottsági elnökök szerint fel kell gyorsítani az intervenciós gabona értékesítését, és mielőbb el kell fogadni az uniós költségvetést.

 
Az új uniós tagországok mezőgazdasági bizottsági elnökeinek csütörtöki budapesti találkozóján a résztvevők egyetértettek abban, hogy közös érdekük a 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó uniós költségvetés mielőbbi elfogadása. A résztvevők közös álláspontra jutottak abban is, hogy a következő uniós költségvetési időszakban az agrárium és a vidékfejlesztés érdekeinek megfelelő súllyal kell érvényre jutniuk ebben a büdzsében.
Az új uniós tagországok parlamentjeinek mezőgazdasági bizottsági vezetői, illetve megbízottaik magyar javaslatra tárgyaltak a következő uniós költségvetési időszakról, továbbá a gabonaintervenciós készletek kezeléséről, a WTO-tárgyalások ütemezéséről és a cukorrendtartás reformjáról. Közös álláspontot igyekeztek kialakítani a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjáról, valamint az egyszerűsített területalapú támogatásról, a SABS-ról és a nemzeti kiegészítésről, a Top-up-ról.
A bizottsági elnökök tájékoztatót hallgattak meg a minőség- és eredetvédelemről, továbbá az alternatív energiahordozók elterjesztésének hatékonyabbá tételéről.
Elfogadhatatlan a Tizek számára a cukorreform
A tanácskozáson részt vett Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, a Szlovák Köztársaság, Szlovénia képviselője. Nem jött Magyarországra a máltai delegátus.
A háromórás tanácskozás során a résztvevők egyetértettek abban, hogy az unió tervezett cukorrendtartási reformja az újonnan csatlakozott országok számára elfogadhatatlan mind ütemét, mind az ármérséklés nagyságát, mind a kompenzációs terveket tekintve. Ezt a megállapítást tükrözte az az állásfoglalás-tervezet is, amelyet a magyar delegáció nevében Magda Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának MSZP-s elnöke terjesztett kollégái elé.
Az állásfoglalás szerint a tanácskozás résztvevői nem értenek egyet a cukorreform keretében tervezett közel 40 százalékos árcsökkentéssel, és az Európai Bizottság által javasolt 60 százalékos kompenzációnál magasabb, legalább 80-90 százalékos mértéket szeretnének elérni.
Magyar részről indokolatlannak tartották azt is, hogy az unió által tervezett cukorrendtartási reformmal kapcsolatos döntés még a WTO decemberi honkongi miniszteri fordulója előtt megszülessen.
Szlovén segítség a magyar gabona szállítására
Az intervenciós gabonakészletek kezelésének kérdésében egyetértés volt abban, hogy az intervenciós készletek kül- és belföldi értékesítését fel kell gyorsítani. Ebben a kérdésben Szlovénia felajánlotta segítségét Magyarországnak a koperi kikötő használatára. Ugyanakkor volt olyan vélemény is, hogy a tengeri szállítás mellett a vasúti szállításra is nagyobb szükség volna ezen a területen.
A Közös Agrárpolitika reformjáról a résztvevők többsége úgy vélekedett, hogy a jelenleg hatályos szabályozás módosítása nem igazán érdeke az újonnan csatlakozott tagállamoknak. A KAP-reform ugyanis hátrányos helyzetbe hozná az új uniós tagországokat, mivel a részükre folyósított támogatás kisebb lenne a régi tagországok szintjénél. Felvetődött az az igény is, hogy a további belépő országok számára biztosítsanak többletforrást a finanszírozáshoz, ne a mostani forrásokból oldják meg.
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm