25 °C Budapest

Magyarország régió első !

Pénzcentrum
2005. október 11. 10:53

Magyarország a kockázati- és magántőke-befektetések volumenének GDP-hez viszonyított értékét tekintve 2004-ben megelőzte az összes régióbeli országot.

 
Magyarország a kockázati- és magántőke-befektetések volumenének GDP-hez viszonyított értékét tekintve 2004-ben megelőzte az összes régióbeli országot.
Az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) felmérése szerint ugyan a magyar 0,119%-os GDP arányos befektetési volumen az európai átlagnak csupán a harmada, ám a vizsgált 20 ország[1] közül, ezzel a 2003. évi 17. helyről a 10. helyre jött fel. Ezzel az eredménnyel nemcsak az összes régióbeli országot előzte meg, hanem olyan piacokat is, mint az olasz, a belga, a svájci, osztrák, vagy a görög. Annak ellenére, e statisztika alapján  Magyarország a régiós vetélytársakat jelentősen megelőzte (Szlovákia a hazai arány 10,93%-át, Csehország a 19,34%-át míg Lengyelország csak az 55,55%-át érte el) a kockázati tőke GDP-hez viszonyított aránya hazánkban még mindig csak az európai átlag harmadát teszi ki (33,67%) (1. számú melléklet).
A magyar pozíció erősödését valamint a jövő évi kilátások javulását jelzi, hogy az EVCA szerint a régióbeli befektetésre 2004-ben összegyűjtött mintegy 430 millió € értékű friss tőkének a negyedét (109 millió €) magyarországi székhellyel vagy fiókkal rendelkező befektetők produkálták, miközben a régióbeli befektetéssel foglalkozó alapok is potenciális befektetési célpontként kezelik Magyarországot.
A források bővülése szempontjából pozitív fejlemény a régiót korábban még túl kockázatosnak ítélő nyugdíjalapok megjelenése az új regionális alapokban. E trendbe illeszkedik, hogy immár Magyarországon is megtörtént az első magánnyugdíjpénztári befektetés egy kockázatitőke-alapba, noha a jogszabályi háttér ezt igencsak megnehezíti. Ugyancsak a forrásbővülést érintő friss fejlemény, hogy Magyarországon 2004-ben állami források számottevő arányban egészítették ki a magánszektorbeli befektetők tőkéjét. Az EVCA statisztikája szerint 2004-ben gyűjtött források 32%-a kormányzati forrásból származott.
A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) éves felmérése szerint a kockázati- és magántőke-befektetők Magyarországon 2004-ben 41 ügylet keretében 35 céget finanszíroztak, ami 2000 óta a legtöbb befektetési akciót jelentette. Ugyanakkor a tranzakciók 108 millió €-s összértéke némi visszaesést mutatott a korábbi években megszokott 110-120 millió € értékhez képest.
A fentiekben felsorolt pozitív fejlemények ellenére, ma Magyarországon hiányoznak a hazai intézményi befektetők. Ennek elsődleges oka, hogy a területet szabályozó törvény nem teszi lehetővé ezek bevonását. Ezzel szemben az európai statisztikák szerint az intézményi befektetők a bevont források mintegy kétharmadát adják

Az MKME bízik abban, hogy a közelmúltban kidolgozott, a piaci gyakorlatnak jobban megfelelő új törvényi szabályozási tervezet (amelyet várhatóan ősszel elfogad a Parlament) elősegíti a hazai intézményi befektetők bevonását a hazai alapokba, és megnyílik a lehetősége a tisztán hazai forrásból álló, elsősorban hazai piacban gondolkodó alapok előtt.


 
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 15. hétfő
Anasztázia, Tas
16. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem