26 °C Budapest

Az oktatás éve lesz 2006 - több pénz jut az intézményeknek !

Pénzcentrum
2005. október 7. 08:32

Háromszáz milliárd forintból gazdálkodhat jövőre az oktatási tárca, ez 6,3 százalékkal több pénz az idei költségvetéshez képest. A felsőoktatás támogatása kilenc százalékkal bővül, csökkentik viszont az alapfokú művészeti oktatás normatíváját.

 
Háromszáz milliárd forintból gazdálkodhat jövőre az oktatási tárca, ez 6,3 százalékkal több pénz az idei költségvetéshez képest. A felsőoktatás támogatása kilenc százalékkal bővül, csökkentik viszont az alapfokú művészeti oktatás normatíváját.
A felsőoktatás támogatása jövőre 196,5 milliárd forintra emelkedik, ami csaknem kilencszázalékos bővülést jelent - mondta Magyar Bálint a csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ebből az összegből 172 milliárd forint a felsőoktatási intézmények közvetlen támogatása - tette hozzá a szakminiszter. A felsőoktatási intézmények támogatása 2002 és 2006 között mintegy 70 százalékkal nőtt.
Emelkedő hallgatói támogatások
A szaktárca vezetője kiemelte: jelentősen nőnek a hallgatói támogatások. A tankönyv- és sporttámogatás hétezer forintról 11 650 forintra nő, a kollégiumi támogatás 8 ezer forintról 11 650 forintra emelkedik, és jövő szeptembertől szintén 11 650 forint lesz az ösztöndíjak összege a jelenlegi 9100 forint helyett. A felvehető diákhitel felső határa jövőre is 30 ezer forint marad.
Folytatódnak a felsőoktatási infrastruktúra-fejlesztési programok, 2005-2008 között 175 milliárdnyi magántőkét vonnak be diákotthonok építésébe és kollégiumok korszerűsítésére. A felsőoktatás fejlesztésére állami forrásból 6,7 milliárd forint jut 2006-ban. Tudásközpontok létesítésére 6 milliárd forintot költenek. A minisztérium igazgatási kiadásait 10 százalékkal, 245 millió forinttal csökkentik.
Több pénz a hátrányos helyzetűeknek
Stark Antal.gazdasági helyettes államtitkár közölte: a szaktárca teljes büdzséje mintegy 6,3 százalékkal, 300,1 milliárdra nő. A hátrányos helyzetűek támogatása 750 millió forint volt 2005-ben, jövőre 2 milliárd lesz.
A közoktatási normatívák összege körülbelül ugyanannyi marad, mint 2005-ben, amikor 514 milliárd forint volt. Ez reálértékben némi csökkenést jelent, de csökken a gyermeklétszám is. Hozzátette: az alapnormatívák maradtak a 2005-ös szinten, az óvodai normatíva 199 ezer, az iskolai 210 ezer forint lesz.
Pénz helyett pályázati keret a művészeti iskoláknak
Csökken ugyanakkor az alapfokú művészeti oktatás normatívája, a zeneoktatás területén 105 ezer forintról 80 ezer forintra, az egyéb művészeti ágaknál 59 ezer forintról 40 ezer forintra. Ugyanakkor ezek az iskolák egy egymilliárd forintos keretből pályázati úton egészíthetik ki a támogatásukat - mondta Stark Antal.
Átalakul az étkezési rendszer és a tankönyvtámogatás rendszere is. Eddig az étkezésnél 20 ezertől 60 ezerig terjedt a normatíva, a tankönyveknél pedig 2 400 forinttól 9 600-ig. A költségvetés ezentúl csak a rászorulóknak biztosítja a támogatást, amely összeg az étkezésnél 50 ezer, a tankönyveknél 10 ezer forint lesz.  
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM