Az oktatás éve lesz 2006 - több pénz jut az intézményeknek !

Pénzcentrum
2005. október 7. 08:32

Háromszáz milliárd forintból gazdálkodhat jövőre az oktatási tárca, ez 6,3 százalékkal több pénz az idei költségvetéshez képest. A felsőoktatás támogatása kilenc százalékkal bővül, csökkentik viszont az alapfokú művészeti oktatás normatíváját.

 
Háromszáz milliárd forintból gazdálkodhat jövőre az oktatási tárca, ez 6,3 százalékkal több pénz az idei költségvetéshez képest. A felsőoktatás támogatása kilenc százalékkal bővül, csökkentik viszont az alapfokú művészeti oktatás normatíváját.
A felsőoktatás támogatása jövőre 196,5 milliárd forintra emelkedik, ami csaknem kilencszázalékos bővülést jelent - mondta Magyar Bálint a csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ebből az összegből 172 milliárd forint a felsőoktatási intézmények közvetlen támogatása - tette hozzá a szakminiszter. A felsőoktatási intézmények támogatása 2002 és 2006 között mintegy 70 százalékkal nőtt.
Emelkedő hallgatói támogatások
A szaktárca vezetője kiemelte: jelentősen nőnek a hallgatói támogatások. A tankönyv- és sporttámogatás hétezer forintról 11 650 forintra nő, a kollégiumi támogatás 8 ezer forintról 11 650 forintra emelkedik, és jövő szeptembertől szintén 11 650 forint lesz az ösztöndíjak összege a jelenlegi 9100 forint helyett. A felvehető diákhitel felső határa jövőre is 30 ezer forint marad.
Folytatódnak a felsőoktatási infrastruktúra-fejlesztési programok, 2005-2008 között 175 milliárdnyi magántőkét vonnak be diákotthonok építésébe és kollégiumok korszerűsítésére. A felsőoktatás fejlesztésére állami forrásból 6,7 milliárd forint jut 2006-ban. Tudásközpontok létesítésére 6 milliárd forintot költenek. A minisztérium igazgatási kiadásait 10 százalékkal, 245 millió forinttal csökkentik.
Több pénz a hátrányos helyzetűeknek
Stark Antal.gazdasági helyettes államtitkár közölte: a szaktárca teljes büdzséje mintegy 6,3 százalékkal, 300,1 milliárdra nő. A hátrányos helyzetűek támogatása 750 millió forint volt 2005-ben, jövőre 2 milliárd lesz.
A közoktatási normatívák összege körülbelül ugyanannyi marad, mint 2005-ben, amikor 514 milliárd forint volt. Ez reálértékben némi csökkenést jelent, de csökken a gyermeklétszám is. Hozzátette: az alapnormatívák maradtak a 2005-ös szinten, az óvodai normatíva 199 ezer, az iskolai 210 ezer forint lesz.
Pénz helyett pályázati keret a művészeti iskoláknak
Csökken ugyanakkor az alapfokú művészeti oktatás normatívája, a zeneoktatás területén 105 ezer forintról 80 ezer forintra, az egyéb művészeti ágaknál 59 ezer forintról 40 ezer forintra. Ugyanakkor ezek az iskolák egy egymilliárd forintos keretből pályázati úton egészíthetik ki a támogatásukat - mondta Stark Antal.
Átalakul az étkezési rendszer és a tankönyvtámogatás rendszere is. Eddig az étkezésnél 20 ezertől 60 ezerig terjedt a normatíva, a tankönyveknél pedig 2 400 forinttól 9 600-ig. A költségvetés ezentúl csak a rászorulóknak biztosítja a támogatást, amely összeg az étkezésnél 50 ezer, a tankönyveknél 10 ezer forint lesz.  
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?