16 °C Budapest

Az oktatás éve lesz 2006 - több pénz jut az intézményeknek !

Pénzcentrum
2005. október 7. 08:32

Háromszáz milliárd forintból gazdálkodhat jövőre az oktatási tárca, ez 6,3 százalékkal több pénz az idei költségvetéshez képest. A felsőoktatás támogatása kilenc százalékkal bővül, csökkentik viszont az alapfokú művészeti oktatás normatíváját.

 
Háromszáz milliárd forintból gazdálkodhat jövőre az oktatási tárca, ez 6,3 százalékkal több pénz az idei költségvetéshez képest. A felsőoktatás támogatása kilenc százalékkal bővül, csökkentik viszont az alapfokú művészeti oktatás normatíváját.
A felsőoktatás támogatása jövőre 196,5 milliárd forintra emelkedik, ami csaknem kilencszázalékos bővülést jelent - mondta Magyar Bálint a csütörtöki sajtótájékoztatóján. Ebből az összegből 172 milliárd forint a felsőoktatási intézmények közvetlen támogatása - tette hozzá a szakminiszter. A felsőoktatási intézmények támogatása 2002 és 2006 között mintegy 70 százalékkal nőtt.
Emelkedő hallgatói támogatások
A szaktárca vezetője kiemelte: jelentősen nőnek a hallgatói támogatások. A tankönyv- és sporttámogatás hétezer forintról 11 650 forintra nő, a kollégiumi támogatás 8 ezer forintról 11 650 forintra emelkedik, és jövő szeptembertől szintén 11 650 forint lesz az ösztöndíjak összege a jelenlegi 9100 forint helyett. A felvehető diákhitel felső határa jövőre is 30 ezer forint marad.
Folytatódnak a felsőoktatási infrastruktúra-fejlesztési programok, 2005-2008 között 175 milliárdnyi magántőkét vonnak be diákotthonok építésébe és kollégiumok korszerűsítésére. A felsőoktatás fejlesztésére állami forrásból 6,7 milliárd forint jut 2006-ban. Tudásközpontok létesítésére 6 milliárd forintot költenek. A minisztérium igazgatási kiadásait 10 százalékkal, 245 millió forinttal csökkentik.
Több pénz a hátrányos helyzetűeknek
Stark Antal.gazdasági helyettes államtitkár közölte: a szaktárca teljes büdzséje mintegy 6,3 százalékkal, 300,1 milliárdra nő. A hátrányos helyzetűek támogatása 750 millió forint volt 2005-ben, jövőre 2 milliárd lesz.
A közoktatási normatívák összege körülbelül ugyanannyi marad, mint 2005-ben, amikor 514 milliárd forint volt. Ez reálértékben némi csökkenést jelent, de csökken a gyermeklétszám is. Hozzátette: az alapnormatívák maradtak a 2005-ös szinten, az óvodai normatíva 199 ezer, az iskolai 210 ezer forint lesz.
Pénz helyett pályázati keret a művészeti iskoláknak
Csökken ugyanakkor az alapfokú művészeti oktatás normatívája, a zeneoktatás területén 105 ezer forintról 80 ezer forintra, az egyéb művészeti ágaknál 59 ezer forintról 40 ezer forintra. Ugyanakkor ezek az iskolák egy egymilliárd forintos keretből pályázati úton egészíthetik ki a támogatásukat - mondta Stark Antal.
Átalakul az étkezési rendszer és a tankönyvtámogatás rendszere is. Eddig az étkezésnél 20 ezertől 60 ezerig terjedt a normatíva, a tankönyveknél pedig 2 400 forinttól 9 600-ig. A költségvetés ezentúl csak a rászorulóknak biztosítja a támogatást, amely összeg az étkezésnél 50 ezer, a tankönyveknél 10 ezer forint lesz.  
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm