21 °C Budapest

Több autógyárat az országba

Pénzcentrum
2005. október 5. 08:23

A külföldi autógyárak Magyarországra hozatalának elősegítésére, a magyar autóipari kis- és középvállalkozó beszállítók támogatására 3 évre szóló együttműködési megállapodást kötött a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Gépjárműipari Szövetség.

 
A külföldi autógyárak Magyarországra hozatalának elősegítésére, a magyar autóipari kis- és középvállalkozó beszállítók támogatására 3 évre szóló együttműködési megállapodást kötött a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Gépjárműipari Szövetség.
 
Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter, és Lepsényi István, a Magyar Gépjármű Szövetség (MGSZ) elnöke 3 évre szóló együttműködési megállapodást kötött a külföldi autógyárak hazánkba hozatalának elősegítése, valamint a magyar autóipari kis-és középvállalkozó beszállítók támogatására. Kiss Péter elmondta: a kormány célja, a magyar autóipar regionális és globális versenyképességének megőrzése, ennek érdekében a piaci tendenciákat és a gazdasági lehetőségeket is tekintetbe vevő jogszabályi háttér biztosításának elősegítése.
A MeH a magyar járműiparral folyamatos konzultációban elő kívánja mozdítani az autóipar jövőbeli folyamatos növekedését szolgáló intézkedéscsomag kidolgozását.
Lepsényi István közölte: az MGSZ célja, hogy előmozdítsa legalább egy jelentős autógyár Magyarországra hozatalát, illetve a világ legnagyobb autóipari beszállítóinak TOP 50-es listájából az eddig az országban nem képviselt vállalatok megjelenését.
Húzóágazat a gépjárműipar
Kiss Péter utalt arra, hogy a gépjárműipar a magyar gazdaság egyik legjelentősebb ágazata. A 2004-es adatok alapján mintegy 1980 milliárd forint értéket termelt, az ipari termelés minden hetedik forintját itt állították elő, emellett az export csaknem negyedét produkálta az ágazat.
A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2005. I. félévében az iparág termelése 7,6 százalékkal bővült, túlszárnyalva a teljes magyar ipar 5,9 százalékos növekedését. Ezen belül is - elsősorban az Audi-nak és az Opel-nek köszönhetően - 19,9 százalékkal nőtt a közúti jármű motor- és alkatrészgyártás, és 18,2 százalékkal az export.
Lepsényi István kifejtette, hogy a járműgyártó iparban a beszállítói körrel együtt összességében mintegy 100 ezer ember talál munkát Magyarországon. Tavaly158 milliárd forintot ruháztak be az iparágba, 38,6 százalékkal többet, mint 2003-ban.
Az MGSZ elnöke rendkívül fontosnak nevezte, hogy egyes vállalatoknál megkezdődött az egyetemekkel, kutatóintézetekkel való együttműködés. Példaként említette az Audinak a győri Széchenyi Egyetemmel, vagy a budapesti Knorr-Bremse és a ThyssenKrupp Nothelfer K+F Intézeteinek a BME-mel való együttműködését.
Az aláíráson résztvevő Ivan Hodac, az Európai Autógyártók Szövetsége főtitkára példaértékűnek nevezte az Európában egyedülálló, kormányzat és a járműgyártó szakma közötti megállapodást, amit a többi tagállam figyelmébe is fog ajánlani.  
(Forrás: Kormányzati Portál)
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem