15 °C Budapest

Több autógyárat az országba

Pénzcentrum
2005. október 5. 08:23

A külföldi autógyárak Magyarországra hozatalának elősegítésére, a magyar autóipari kis- és középvállalkozó beszállítók támogatására 3 évre szóló együttműködési megállapodást kötött a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Gépjárműipari Szövetség.

 
A külföldi autógyárak Magyarországra hozatalának elősegítésére, a magyar autóipari kis- és középvállalkozó beszállítók támogatására 3 évre szóló együttműködési megállapodást kötött a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Gépjárműipari Szövetség.
 
Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter, és Lepsényi István, a Magyar Gépjármű Szövetség (MGSZ) elnöke 3 évre szóló együttműködési megállapodást kötött a külföldi autógyárak hazánkba hozatalának elősegítése, valamint a magyar autóipari kis-és középvállalkozó beszállítók támogatására. Kiss Péter elmondta: a kormány célja, a magyar autóipar regionális és globális versenyképességének megőrzése, ennek érdekében a piaci tendenciákat és a gazdasági lehetőségeket is tekintetbe vevő jogszabályi háttér biztosításának elősegítése.
A MeH a magyar járműiparral folyamatos konzultációban elő kívánja mozdítani az autóipar jövőbeli folyamatos növekedését szolgáló intézkedéscsomag kidolgozását.
Lepsényi István közölte: az MGSZ célja, hogy előmozdítsa legalább egy jelentős autógyár Magyarországra hozatalát, illetve a világ legnagyobb autóipari beszállítóinak TOP 50-es listájából az eddig az országban nem képviselt vállalatok megjelenését.
Húzóágazat a gépjárműipar
Kiss Péter utalt arra, hogy a gépjárműipar a magyar gazdaság egyik legjelentősebb ágazata. A 2004-es adatok alapján mintegy 1980 milliárd forint értéket termelt, az ipari termelés minden hetedik forintját itt állították elő, emellett az export csaknem negyedét produkálta az ágazat.
A miniszter emlékeztetett arra, hogy 2005. I. félévében az iparág termelése 7,6 százalékkal bővült, túlszárnyalva a teljes magyar ipar 5,9 százalékos növekedését. Ezen belül is - elsősorban az Audi-nak és az Opel-nek köszönhetően - 19,9 százalékkal nőtt a közúti jármű motor- és alkatrészgyártás, és 18,2 százalékkal az export.
Lepsényi István kifejtette, hogy a járműgyártó iparban a beszállítói körrel együtt összességében mintegy 100 ezer ember talál munkát Magyarországon. Tavaly158 milliárd forintot ruháztak be az iparágba, 38,6 százalékkal többet, mint 2003-ban.
Az MGSZ elnöke rendkívül fontosnak nevezte, hogy egyes vállalatoknál megkezdődött az egyetemekkel, kutatóintézetekkel való együttműködés. Példaként említette az Audinak a győri Széchenyi Egyetemmel, vagy a budapesti Knorr-Bremse és a ThyssenKrupp Nothelfer K+F Intézeteinek a BME-mel való együttműködését.
Az aláíráson résztvevő Ivan Hodac, az Európai Autógyártók Szövetsége főtitkára példaértékűnek nevezte az Európában egyedülálló, kormányzat és a járműgyártó szakma közötti megállapodást, amit a többi tagállam figyelmébe is fog ajánlani.  
(Forrás: Kormányzati Portál)
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm