25 °C Budapest

Adóterhektől mentes üdülés

Pénzcentrum
2005. szeptember 27. 10:04

Munkáltatók által üdülési csekk adható a munkavállalóknak, családtagoknak, üzleti partnereknek adómentesen, amennyiben betartjuk egy magánszemélynél érvényes limitet, ami az adóév első napján érvényes minimálbér azaz 57.000 forint. - írja mai számában a Napi gazdaság.

 
Munkáltatók által üdülési csekk adható a munkavállalóknak, családtagoknak, üzleti partnereknek adómentesen, amennyiben betartjuk egy magánszemélynél érvényes limitet, ami az adóév első napján érvényes minimálbér azaz 57.000 forint. – írja mai számában a Napi gazdaság.
 
Arra azonban nagyon figyelnie kell minden munkavállalónak, hogy a kapott csekk után egy nyilatkozatot kell kitöltenie a kifizető részére, mert amennyiben ez utóbbinak nincs ilyen elismervénye a juttatásban részesülő magánszemélytől, nem érvényesítheti az adómentességet. Esetleges adóhiány esetén pedig ő fizeti meg az elmaradt adót és a késedelmi pótlékot.
A csekken túl adómentes üdülési szolgáltatásban is részesülhet a munkavállaló amennyiben a pihenésre a munkáltató tulajdonában vagy kezelésében lévő üdülőben kerül sor. Üdülőnek az az ingatlan minősül amely legalább három szobával illetve tizenegy férőhellyel rendelkezik és azt a helyi önkormányzat üdülőként nyilvántartásba vette. Amennyiben egy ilyen ingatlanban tölti a szabadságát a munkavállaló s annak közeli hozzátartozói akkor ez a minimálbér összegéig adómentes, az ezt meghaladó összeg adóköteles természetbeni juttatásnak minősül
Az üdülési szolgáltatással összefüggésben akkor is érvényesül az adómentesség, ha a munkavállalóval nem együtt üdül a közeli hozzátartozója. Előrelépés az is, hogy az üdülési szolgáltatás jár a szakképző iskola tanulóinak is, amennyiben az adott cég szerződésben van az oktatási intézménnyel. Jár még a szolgáltatás az elhunyt munkavállaló közeli hozzátartozójának is.
Tavaly az adóköteles természetbeni juttatások után a kifizetők negyvennégy százalékos személyi jövedelemadót, huszonkilenc százalékos tb járulékot, valamint három százalékos munkaadói járulékot fizettek, és idén még tovább növekedtek a cégek terhei, éppen ezért érdemes lehet elgondolkozni ezen a juttatási formán.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15