11 °C Budapest

Elárulta a kecskeméti Mercedes, hogyan tölti fel melósokkal az új gyárat

2018. május 14. 13:33

2018 szeptemberében nyitja meg kapuit a Mercedes-Benz Akadémia Kecskeméten, ahol 250 fiatal fog gyakorlati képzésben részt venni. Az új központ ugyanakkor lehetőséget ad majd a megklévő munkatársak és vezetők továbbképzésére is. Hétfőn, a Mercedes-Benz sajtótájékoztatóján szó volt arról is, hogy az elérhető munkaerő hiánya jelenleg komoly kihívást jelent a gyár számára, különösen, hogy a következő években 2500 fővel növekszik majd a dolgozók száma, Ludvig Orsolya Stefanie, a cég Kommunikációs és vállalati kapcsolatok igazgatója azonban úgy fogalmazott, egyelőre nem aggódnak.

Néhány hét múlva teszik le az új Mercedes-gyár alapkövét Kecskeméten, szeptemberben pedig megnyitja kapuit a Mercedes-Benz Akadémia, ahol 250, köztük szakközépiskolás diák, főiskolás és elenlegi munkavállaló vehet részt képzéseken. Nem véletlen, hogy Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (MBMH) ügyvezető igazgatója a Mercedes-Benz hétfői sajtótájékoztatóján többször kiemelte a képzés fontosságát.  Elmondta, Mercedes-Benz Akadémián a munkatársak és vezetők is esélyt kapnak arra, hogy továbbképzésen vegyenek részt. A 8000 négyzetméteres intézmény a Csillag Bölcsőde és Óvoda mellett kapott helyet, az autógyár közvetlen szomszédságában. Az oktatótermek belső képzéseknek, adminisztratív és gyártósori tréningeknek is helyet adnak majd, de a munkaerő toborzási és kiválasztási napokat az új munkavállalók gyártósori betanítását szintén ide fogják szervezni.

A képzés fontosságán kívül arról is beszélt, sokszínű csomagot kínálnak a juttatásokat tekintve, ami szerinte a régióban egyedülálló, hiszen érinti az egészséget, a családot, és sportprogramokat is. Ludvig Orsolya Stefanie, a cég Kommunikációs és vállalati kapcsolatok igazgatója a Pénzcentrum kérdésére elmondta, az anyagi juttatásokon kívül (ami szintén többsíkú, hiszen az alapbér mellé jár bónusz is), van cafeteria, és lehetőséget biztosítanak kedvezményes étkezésre, működik bérlakás-program, van bölcsőde, óvoda és iskola, ahová a gyárban dolgozók gyerekei járnak, kiemelte a sportolási lehetőséget, nem is csak Kecskeméten, de a környező városkban is igénybe lehet venni a sportkártyával edzőtermek szolgáltatásait, úszni lehet járni, de akár kosarazásra, focira is van lehetőség.

Kiemelném még az utazást, ugyanis a HR-osztály hosszú tárgyalást folytatott a Dél-Alföldi Közlekedési Központtal, így az ingázók számára van gyors, közvetlen járat, amely a korábbiakhoz képest lényegesen kevesebb menetidővel közlekedik

- mondta Ludvig Orsolya, hozzátéve, az egészségmegőrzésre is nagy hangsúlyt fektetnek, van helyi orvosi szolgálat és rendszeres egészségügyi szűrőprogramokon is részt vehetnek a munkavállalók, anélkül, hogy szabadságot kellene kivenniük. Kiemelte, a lépések, amiket a munkavállalók megtartása érdekében tettek, meghozták az eredményt, idén a Mercedes-Benzt a legvonzóbb hazai munkáltatójának választották.

Josip Niksic, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. pénzügyi igazgatója  a sajtótájékoztatón elmondta:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelenleg kereken 4000-en dolgoznak nálunk, a második gyárral több mint 2500 fővel nő majd munkatársaink száma

Arra a kérdésre, elkezdték-e már keresni az új dolgozókat és mik a tapasztalataik, mennyire nehéz a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben megfelelő szakembert találni, Ludvig Orsolya azt mondta, keresgélik már az embereket, de a toborzás igazán csak jövőre kezdődik. A 2500 új munkavállaló közül sokan a régi gyárból érkeznek, azok, akik szeretnének előrelépni, tehát kapnak erre lehetőséget. Nagyon sok munkakörre vadásznak embert, itt is lesz présüzem, karosszéria üzem, festő üzem és összeszerelő üzem, vagyis szükség lesz emberekre a gyártósorra, de logisztikai munkatársakra, minőségbiztosítással foglalkozó kollégákra is. Úgy fogalmazott, vannak még azért a munkaerőpiacon kiaknázatlan lehetőségek: példaként a kisgyerekes anyákat, vagy a dolgozni akaró időseket említette, valamint a fiatalokat. Úgy fogalmazott, a cél, hogy a fiatalok lássák, nem csak külföldön van lehetőség, Magyarországon is lehet jó munkahelyet találni. Toborzási tapasztalatokról egyelőre nem tudott beszámolni, a termelést az új gyár 2020 végén kezdi meg, vagyis addigra kell megtalálni a szükséges embereket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem