6 °C Budapest
High angle view of young woman making credit card payment while doing online shopping on laptop. Technology makes shopping easier. Mockup image for woman doing online shopping.

Nagyszerű lehetőségek számtalan magyar számára: ezekkel a fusi melókkal keresheted rommá magad

2022. október 12. 19:32

Minden tizedik magyarnak származik bevétele a hobbijából. Jelenleg az értékesítés legfőképp helyi csoportokban és közösségi csatornákon zajlik. Él bennünk a vágy a profizmusra, hiszen azok körében, akik még nem árulnak, kifejezetten vonzó, hogy saját webshopjuk legyen – mutatják egy friss reprezentatív felmérés adatai. Az értékesítés legfőbb gátja az időhiány, különösen a nőknél.

Kreatív nők, vállalkozó kedvű férfiak

A magyarok többségének (53%) van olyan hobbija, amivel alkotnak, létrehoznak valamit. Jelenleg ez a tevékenység minden ötödik válaszadónak hoz bevételt, de a megkérdezettek közel 24%-a tervezi, hogy a jövőben pénzt keressen a hobbijával. Sőt, kifejezetten sokan (55%) vannak olyanok is, akiknek eddig ugyan nincs még olyan hobbijuk, amivel alkotnak, most gondolkoznak azon, hogy mit is készíthetnének eladásra – mutatják a webáruházak létrehozásával és üzemeltetésével foglalkozó Shoptet reprezentatív felmérésének adatai.

Míg a kreativitás tekintetében a nők felé billen a mérleg (a nők 58, a férfiak 48%-ának van olyan hobbija, amivel alkot), addig a vállalkozó kedv esetében pont fordított a helyzet. Arányaiban több férfi keres pénzt a szabadidős tevékenységével, mint nő (a férfiak 15%-a, a nők 5%-a), de ez változhat, hiszen azok közt, akik még nem árulnak, de tervezik, a nők vannak többségben.

Eladni, de hol és mikor? Az online térben látja a megoldást a válaszadók döntő többsége

Azok közül, akik termékeiket már jelenleg is árusítják, körülbelül minden negyedik (23%) helyi csoportokban és közösségi csatornán próbálkozik az eladással. A második leggyakoribb eladási helynek az offline tér bizonyul: 18% szervez garázsvásárt, vagy megy közeli vagy akár távolabbi piacokra. Az eladó elérhetőségeivel ellátott saját weboldallal a megkérdezettek 14%-a rendelkezik, saját webshopja azonban csak a válaszadók 6%-ának van. Ezzel szemben az értékesítés ötletével kacérkodók körében magasan a facebookos értékesítés (53%) és a saját webshop (46%) terve a legnépszerűbb.

Mi kellene a nagyobb értékesítési kedvhez?

A cég kíváncsi volt arra, hogy mik az eladás gátló tényezői. Tízből négy alkotó kedvű magyar érzi úgy, hogy a termékei nem eléggé magas minőségűek ahhoz, hogy azt mások megvegyék, de kb. tizedük dolgozik azon, hogyan lehetne profibb, mert a célja az eladás. A második leggyakoribb indok az időhiány volt (35%), ami sokkal inkább jellemző a nőkre, mint a férfiakra: a nőknek közel a fele (44%), a férfiaknak azonban alig negyede (24%) válaszolta azt, hogy nincs ideje nagyobb mennyiségű terméket előállítani. Ezeken kívül minden ötödik megkérdezett anyagi okokra is visszavezeti, hogy miért is nem vállalkozik: egyaránt 21-21%-uk válaszolta azt, hogy nem meri föladni a főállását, vagy hogy költségesnek találja a vállalkozás elindítását. Az eladással járó teendőket is sokan nyűgnek éreznék (19%). A megfelelő platform megtalálása viszont a legtöbbüknek nem jelentene gondot (94%) és az alapanyag árára sem panaszkodtak tömegével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?