8 °C Budapest
Young men wearing protective mask to Protect Against Covid-19 worried about unemployment,Business man failed to feeling hopeless, distraught, sad and discouraged in life.

Semmi jóra nem számítanak a magyar cégek: ez nagyon sokba kerülhet a dolgozóknak

2022. február 12. 18:01

Ismét pesszimistábbak a magyarországi vállalkozások - derült ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) vállalati negyedéves konjunktúramutatójából.

A vállalati negyedéves konjunktúramutató januári adatai alapján az üzleti bizalom szintje az októberi +37-ről +32 pontra csökkent, ami azt jelenti, hogy megszakadt a tavaly tavaszi mélypontot követő javuló tendencia - közölte az MIKI csütörtökön az MTI-vel.

Az intézet 350 cégvezető véleményét kérdezte társasága üzleti helyzetéről és kilátásairól.  A negyedéves konjunktúramutató mostani értéke a 2021. júliusi szintnek feleltethető meg, lényegében megegyezik a koronavírus-járvány kitörését közvetlenül megelőző, 2019. második félévi, illetve a 2020. januári adatokkal - tudatták.

A januári adatok alapján a nagyvállalatok optimistábban ítélik meg helyzetüket a jelenlegi rendelésállomány, a jelenlegi üzleti helyzet, a jelenlegi és várható jövedelmezőség, a létszám várható alakulása és a várható kapacitáskihasználtság szempontjából. Az elmúlt féléves és a várható termelési szintet, a várható üzleti helyzetet és a beruházások várható szintjét pozitívabban látják a kis- és középvállalkozások, mint a nagyvállalatok - írta a GVI. A negyedéves bizonytalansági mutató értéke januárban 37 ponton állt, ami októberhez képest kétpontos csökkenés, ami arra utal, hogy a magyarországi vállalkozások helyzetértékelése a 2020. áprilisi, kiugró mértékű bizonytalanságot tükröző eredményt követően továbbra is lényegesen egységesebb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A negyedéves konjunktúramutató értéke az építőipari vállalkozásoknál a legmagasabb +40 ponttal, ezt követik a szolgáltatások +39 ponttal, a kereskedelmi cégek +32 ponttal, míg a feldolgozóiparban tevékenykedő cégek körében a legalacsonyabb +27 ponttal. Az előző negyedévhez képest az építőipari cégeknél 10 pontos emelkedés tapasztalható, míg a szolgáltató cégek körében 1, az ipari cégek esetében 7, a kereskedelemben pedig 12 ponttal csökkent a konjunktúramutató értéke - közölte az MKIK GVI.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?