0 °C Budapest
Olyan drága a faanyag, hogy már a raklapokat is hamisítják: ennyit kaszálnak rajta

Olyan drága a faanyag, hogy már a raklapokat is hamisítják: ennyit kaszálnak rajta

2021. december 21. 10:14

Fél év leforgása alatt megduplázódott az EURO raklapok ára. Ennek hatására mostanra nagy biznisz lett a raklaphamisítás is.A drágulás oka mögött a koronavírus hatása áll - derült ki az RTL riportjából.

Alig fél év alatt megduplázódott a fából készült EURO raklapok ára, valamint a csomagoláshoz használt kartonpapír, de jelentősen nőtt az ára a műanyag-fóliáknak is – árulta el az rtl.hu-nak Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke. „Bármilyen terméket veszünk is le a polcról, annak árában kilónként 12 forintot is jelenthet a papírból készült gyűjtőkarton, illetve 10-15 forintot a fólia ára” – mondta a szakértő.

Szintén khat a magyar árakra, hogy a koronavírus után felpörgő amerikai építőipar szükségleteit a kanadainál jóval olcsóbb európai fenyőből fedezte. Ezek nagy része az orosz tajgáról származik, ahonnan magyar cégek is igyekeznek fenyőt importálni, ám a megnövekedett kereslet meglátszik az árakon is. Baracsi István cége 36 éve gyárt raklapokat Magyarországon, elmondása szerint a legnagyobb felhasználónak számító Németországban év elején nyolc euró volt a raklap ára, nyárra viszont már 23-25 euróra ugrott.

Hatalmas biznisz lett a raklaphamisítás is: vannak olyan szállítmányozók, akik az új, vagy nem túl régi raklapok helyett hamisított palettákat adnak vissza, az újakat pedig eladják. Több tízezres tételről van szó, így komoly kárt okoznak ezzel a cégeknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18